На Закарпатті говорили про порядок пропуску через держкордон

березня 19 / 2023

Уряд вніс зміни до правил перетину кордону під час воєнного стану. Якщо раніше виїзд за кордон був заборонений для чоловіків призовного віку та військовослужбовиць, то тепер під заборону потрапили й певні категорії цивільних жінок. Ідеться про держслужбовиць і депутаток рад усіх рівнів.


Про порядок пропуску через державний кордон окремих категорій осіб, зокрема, громадян України – посадовців та держслужбовців, під час брифінгу в Закарпатській ОВА розповіла керівниця відділу організації прикордонного контролю штабу Чопського прикордонного загону підполковник Ганна Воробець.

– Наразі в пунктах пропуску відповідальності 94 прикордонного загону спостерігається стабільність пасажиропотоку. В середньому за добу держкордон України у дві сторони перетинає близько 6-7 тис. осіб. За період режиму військового стану у пунктах пропуску 94 прикордонного загону прийнято рішення про відмову перетинання кордону громадянам України близько 4, 5 тис осіб. З них жінкам – 400, всі інші – це чоловіки. Наприкінці січня було прийнято постанову Кабміну, яка вносить певні зміни, щодо правил перетинання кордону. Вона передбачає: така категорія осіб, як депутати, держслужбовці, судді, прокурори тощо, мають право перетинати кордон тільки у певних випадках. Мова про службові відрядження, лікування, супровід дітей до 18 років, чи відвідування дітей за кордоном. Якщо це чоловік, то йому необхідно підтвердити те, що він самостійно виховує та утримує дитину. Якщо мова про лікування, то потрібно мати лист Міністра охорони здоров’я про погоджений список осіб, які закордонна установа може прийняти на лікування. Наразі такій категорії, як держслужбовці-посадовці було відмовлено з початку введення змін близько 31 особи. Більшість з них – чоловіки. У них не було відповідних документів, тому їм відмовили у пропуску через держкордон, – розповіла Ганна Воробець.

Згідно із Постановою КМУ від 27.01.2023 р. №69 Кабмін зобов’язав керівників усіх відповідних органів надсилати списки своїх співробітників до Держприкордонслужби України. Все це робиться для того, щоб не допустити відтоку мобілізаційних кадрів.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар