На Рахівщині в заповіднику проводиться моніторинг снігового покриву з найвищих вершин

лютого 23 / 2023
В заповіднику проводиться моніторинг снігового покриву з найвищих вершин🗻

Моніторинг є найінформативнішим індикатором забруднення території, адже в ньому протягом сезону зими відбувається накопичення техногенних елементів, що надходять з атмосферними опадами.❄️

Моніторинг включає відбір проб снігового покриву (на всю товщину шару) 1 раз в рік перед весняним сніготаненням у високогірних частинах 4-х масивів КБЗ з метою:
🔹визначення сольового складу та водневого показника кислотності (рН);
🔹дослідження вмісту важких металів та інших токсичних елементів (визначається спільно з інститутом геохімії, мінералогії та рудоутворення АН України).

Ці дослідження👨‍🔬 дозволяють достовірно оцінювати ступінь та параметри забруднення території, а моніторинг динаміки параметрів показника рН дає змогу швидко виявити значні відхилення від норми (закислення). При рН < 5,6 опади вважаються кислими.

Переноси забруднюючих речовин атмосферними течіями через державні кордони і континенти відчуваються навіть на заповідних територіях, розташованих на значних відстанях від промислово розвинених регіонів. Аналіз даних переважаючих напрямків вітрів💨 може вказати на ймовірне джерело та місцезнаходження забруднення. Тому подальші дослідження стану атмосферних опадів та створення відповідної бази даних є вкрай необхідними і дозволять глибше розібратись у причинно-наслідкових зв’язках впливу антропогенних факторів на стан навколишнього середовища та прогнозувати подальший розвиток ситуації.

За період спостережень (з 2006 року) в КБЗ величина рН снігового покриву фіксувалась в межах 4,19 — 6,40 од.
☝️Найнижчі значення визначені в районі Чорногірського та Угольсько-Широколужанського масивів.

Величини рН снігового покриву є меншими порівняно з рідкими опадами.🌧 Це пояснюється тим, що сорбаційна здатність дощових крапель менша ніж сніжинок. ❄️
В свою чергу, сніговий покрив впливає на формування запасів вологи у ґрунті, куди разом із талими водами можуть потрапляти і накопичені в ньому небезпечні речовини.

Слідкуйте за нашою сторінкою, попереду ще багато цікавого.🤗
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар