З 1 лютого на Рахівщині в смт. Ясіня запрацює додаткова фельдшерська бригада «швидкої»

січня 27 / 2023
‼️ З 1 лютого на Рахівщині в смт. Ясіня запрацює додаткова фельдшерська бригада «швидкої»
🗻🏔 Найвисокогірніший в Україні пункт🚑 «екстренки» підсилено ще однією бригадою. Відтепер цілодобово в пункті постійного базування ЕМД, що розташований на базі 🏥Ясінянської міської лікарні, чергуватимуть дві 🚑🚑 бригади медиків. Це забезпечить своєчасну якісну екстрену медичну допомогу населенню району, в тому числі і при надзвичайних ситуаціях.
«Район надзвичайно популярний серед туристів у літньо-зимовий період, - розповідає Євген ПЕТРУСЬ, начальник Рахівської станції ЕМД. У сезон маємо приріст у три чверті населення! Також суттєво зросла кількість населення за рахунок внутрішньо переміщених осіб. Зараз офіційно в територіальній громаді зареєстровано 22 735 громадян. Раніше, якщо бригада госпіталізувала пацієнта до Рахівської лікарні чи в медзаклади Хуста, Ужгорода, Мукачева, у разі поступлення ще одного виклику, потрібно було залучати інші бригади, які розташовані за 30 км! А це дорогоцінний час, втрата якого може коштувати життя…»
«Ясіня розташоване у🗻🏔 гірській місцевості з поганими дорогами у віддалених населених пунктах та присілках. В регіоні велика вірогідність різних надзвичайних ситуацій: повені та дощові паводки, зсувні та селеві процеси, снігові лавини. До найближчої лікарні 🏥 у Рахові – 30км . Відтак, було прийнято рішення щодо створення ще однієї нової, 106 бригади екстреної медичної допомоги. Зауважу, що утримання тільки однієї фельдшерської бригади коштує приблизно 2,2 млн. гривень на рік! Це зарплати медиків і водіїв, витрати на пальне, зв’язок, медикаменти, утримання транспорту та медичного обладнання тощо. І в сучасних умовах надзвичайно актуальним є питання солідарного фінансування та підтримки медиків місцевими громадами», - зауважив директор Закарпатського територіального центру 🚑 екстреної медичної допомоги Фома БІЛИНЕЦЬ
Голова Ясінянської територіальної громади Андрій ДЕЛЯТИНЧУК подякував керівництву обласної адміністрації та ради, і безпосередньо директору ЗТЦЕМД Фомі БІЛИНЦЮ за можливість, у складний воєнний час винайти резерви для створення ще однієї бригади «екстренки»:
«Зі свого боку Ясінянська ТГ передала у користування санітарний автомобіль VOLKSWAGEN TRANSPORTER, який ми отримали завдяки співпраці з партнерами краю Височина Чеської республіки».
В приміщенні, де чергують бригади, зроблено ремонт, встановлено все необхідне медичне та побутове обладнання.
«Ремонту лікарні не було ще з часів її будівництва (з 1984 року!), - зазначає Влада КОCМИНКА, старший фельдшер Рахівського району. Фельдшера та водії розміщувались в різних приміщеннях, що ускладнювало оперативну комунікацію при викликах. Було сиро і холодно… Зараз, після ремонту, маємо затишні та зручні умови: просторий маніпуляційний кабінет для прийому самозвернень громадян, центральне опалення, санвузли, дві кімнати відпочинку для водіїв та фельдшерів. Забезпечені всім необхідним не тільки для якісної, але й комфортної роботи».
А на черзі, за сприяння обласної влади та місцевих громад - покращення умов на Міжгірській, Свалявській та Виноградівській 🚑 станціях ЕМД.
«Незважаючи на складні умови воєнного часу наша служба й надалі не тільки фахово та оперативно 24/7 надаватиме екстрену медичну допомогу, але й поліпшить умови роботи наших працівників в усіх районах області» - зазначив директор Закарпатського територіального центру 🚑 екстреної медичної допомоги Фома БІЛИНЕЦЬ
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар