У кожному регіоні України буде створено Центри ветеранського розвитку

січня 13 / 2023
У кожному регіоні України буде створено Центри ветеранського розвитку

Про це йшлося сьогодні, під час робочої онлайн-наради за участю експертів Української асоціації районних та обласних рад, представників Міністерства у справах ветеранів України та керуючих справами обласних рад. Закарпаття представляла керуюча справами облради, депутат облради Мирослава Ливч.
Насамперед на зустрічі обговорили алгоритм запровадження регіональних освітніх центрів для ветеранів.
Наголошувалося, що Центри ветеранського розвитку мають стати ефективною системою супроводу ветеранів війни та членів їх сімей після звільнення та протягом року, для задоволення їх освітніх потреб, підвищенню рівня конкурентоспроможності та на ринку праці й запровадженню підприємницьких ініціатив. Мінветеранів планує створити такі Центри ветеранського розвитку в кожному регіоні України.
Прогнозована кількість ветеранів усіх категорій після Перемоги – близько 3 млн осіб, з них понад 70% потребуватимуть відповідних освітніх послуг, спрямованих на реінтеграцію ветерана до нових сучасних викликів.
На нараді експерти розповіли про механізми утворення таких Центрів та шляхи їх фінансування. Зокрема, освітні центри можуть створюватися при вищих навчальних закладах. Наразі уже є три пілотні проєкти: у Львові, Вінниці та Дніпрі, що організовуються при тамтешніх вишах.
Серед завдань Центрів: забезпечення соціально-психологічного супроводу та правової підтримки; надання соціальних послуг у сфері зайнятості: інформаційні, консультаційні, сприяння розробленню індивідуальних програм зайнятості; проведення профорієнтаційної роботи, розроблення короткострокових навчальних (освітніх) програм перепідготовки та підвищення кваліфікації; підтвердження професійних кваліфікацій, здобутих шляхом неформального навчання та самоосвіта: взаємодія суб’єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні, та суб’єктів господарювання, які здійснюють наймання працівників усіх форм власності та ін.
Учасники заходу висловили конструктивні пропозиції, які згодом наддадуть для розгляду у профільне міністерство в установленому порядку.
Пресслужба Закарпатської облради
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар