Новини Закарпаття

Щоб виростити здорові ліси потрібне якісне насіння!

🌲Щоб виростити здорові ліси потрібне якісне насіння!🌲

👉У цьому році, в процесі заготівлі лісового насіння хвойних порід, лісівники Ясінянського лісгоспу зібрали насіннєвий матеріал з клонових дерев ялини, що прижилися на плантації у Чорнотисянському лісництві.

☝️Для підвищення продуктивності та стійкості лісів велике значення має селекційне поліпшення деревних порід і отримання генетично якісного насіння. Дерева клони у лісгоспі були створені у 2014 році шляхом щепленням живців серцевиною на камбій від плюсових дерев з інших гірських регіонів Карпат на підщіпний матеріал - лісові культури віком 4-7 років висотою 0,5 -1,5 метра. Зараз частина закладених клонових дерев плодоносить, а насіннєвий матеріал заготовляється для подальших досліджень.

✅Для Ясінського лісгоспу метод закладання клонової насінної плантації є експерементальним варіантом отримання високоякісного насіння з покращеними генетичними властивостями. Вирощені з такого насіння сіянці є більш стійкими до хвороб і шкідників лісу і у майбутньому формують високопродуктивні стійкі деревостани.

☝️Метод отримання насіння з клонованих дерев у лісівничій науці та селекції утвердився, як перспективний біотехнічний різновид отримання високих урожаїв насіння основних лісоутворювальних порід підвищеного генетичного рівня. Обраний підхід вирощування лісового насіння дає змогу власними силами вирощувати продуктивні сіянці для ефективного лісовідновлення і генетичного різноманіття деревостанів.
Перейти на сайт