Саджанець липи, яка є нащадком пам’ятної Масарикової липи з Празького граду, посадили сьогодні в Ужгороді

листопада 14 / 2022

Саджанець липи, яка є нащадком пам’ятної Масарикової липи з Празького граду, посадили сьогодні в Ужгороді у сквері імені Томаша Гарріга Масарика – першого президента Чехословаччини.

У символічній дружній акції взяли участь, зокрема, делегація із чеського міста Брно, яка привезла дерево, – директор фонду «Партнерство» Петер Казда та менеджери цього фонду Мирослав Кундрата і Сюзанна Бенешов, генеральний директор інвестиційної компанії RSJ Investments Лібор Вінклер, керуючий активами цієї компанії Якуб Кучера та менеджер Лукаш Резек, чеський підприємець Міхал Грабі та Ужгородський міський голова Богдан Андріїв, секретар міської ради Арсен Мелкумян, заступник міського голови Василь Пинзеник, головний архітектор міста Олег Боршовський, начальниця управління міжнародного співробітництва та інновацій міської ради Вікторія Тарахонич і її заступниця Вікторія Білас, засновниця ГО «Екосфера» Оксана Станкевич-Волосянчук, керівник клубу Т.Г.Масарика в Ужгороді Іван Латко, кандидат біологічних наук, викладачка біологічного факультету УжНУ Інна Бесеганич, інші поважні гості.

Висадження липи символізує дружні зв’язки між країнами – Україною та Чехією, зазначив Петер Казда. Як відомо, долі двох держав протягом століть були переплетені низкою відомих подій, впливом митців, політиків, науковців тощо.

І зараз Чехія підтримує Україну у боротьбі з російським агресором, є її стратегічним партнером, надає військову та гуманітарну допомогу, підтримує вступ нашої держави до ЄС і НАТО, прихистила сотні тисяч переселенців.

За підтримку українців усьому чеському народу подякував міський голова Богдан Андріїв, відзначив, що міста-побратими Чеська Ліпа та Їглава також відгукнулися і привозили допомогу до Ужгорода. Зараз обласний центр Закарпаття працює над укладанням угоди про партнерські відносини із чеським містом Брно і вірить, що дружні стосунки між нашими містами та країнами лише зміцнюватимуться.

Категорія : Суспільство


Залишити Коментар