Чеському народу не подобається енергетична криза, але це не порівняти з тим, що зараз переживають українці, - гетьман Кралово-Градецького Краю Мартін Червічек

листопада 09 / 2022

Делегація депутатів Закарпатської обласної ради на чолі з Володимиром Чубірком на запрошення сенатора Парламенту ЧР, гетьмана Кралово-Градецького Краю Мартіна Червічека перебуває з візитом у Чехії. Сторони домовилися поновити співпрацю між регіонами, угода про яку була підписана у 2017 році тодішнім головою облради Михайлом Рівісом і гетьманом Їржі Штєпаном. Після кількох проєктів між містом Градец- Кралов і Тячівською ТГ контактування припинилося.
Однак з початку повномасштабного вторгнення росії цей край одним із перших надіслав до Закарпаття велику партію гуманітарної допомоги: ліки на суму 1 млн 180 тис крон. та інших потрібних речей (електрогенератори, мікрохвильові печі, продукти харчування) на суму 1 млн 315 тис. крон.
Голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко ініціював поновлення співпраці і нинішній гетьман краю відгукнувся на пропозицію.
- Наше партнерство продовжується, незважаючи на війну. Чеському народу не подобається енергетична криза, але це не порівняти з тим, що зараз переживають українці, - сказав під час візиту делегації закарпатських депутатів Мартін Червічек.
У програмі заходів також взяв участь тимчасово повірений у справах України в Чехії Віталій Усатий. Він подякував за військову допомогу, яку надає чеська влада нашій країні. Станом на сьогодні вона сягає більше 170 млн. дол. «У цій війні ми зрозуміли, хто є справжнім другом, і Чеська Республіка може бути прикладом для інших країн Європейського Союзу», - сказав дипломат.
Володимир Чубірко ознайомив присутніх зі станом справ на фронті та на Закарпатті. Він зазначив, що основна мета візитів Закарпатської обласної ради до закордонних партнерів – не дозволити Європі «втомитися від війни в Україні», оскільки ЗСУ борються не тільки за незалежність свого народу, а й усього цивілізованого світу.
Депутат Михайло Рівіс акцентував увагу на потребах української армії, зокрема боєприпасах. Він звернувся до сенатора Мартіна Червічека з проханням використати будь-яку можливість, аби Чехія, яка нині головує у Європарламенті, впливала на позитивні рішення євродепутатів стосовно України.
Також закарпатці розповіли про гуманітарні проблеми, з якими зіткнулося Закарпаття через велику кількість вимушених переселенців. Чеські політики пообіцяли зробити все можливе, аби через партнерство із органами місцевого самоврядування допомогти нашим громадам пережити зиму і надати дах над головою людям, що постраждали від війни.
У рамках програми візиту до Градец-Кралового Краю закарпатські депутати познайомилися з дією чеських реформ у різних галузях. «Це практичні речі, які чекають на Україну в напрямку руху до ЄС. Нам показали, як Край взаємодіє з європейськими фондами, працює над залученням інвестицій, розвиває медицину», - розповів Володимир Чубірко.
Після відвідування медичної служби порятунку – Авіаційно-рятувальної служби м. Градец Кралов учасник делегації, головний лікар Закарпатського обласного клінічного центру кардіології та кардіохірургії Роман Соскида поділився враженнями від побаченого. «Вразило оснащення, логістичні можливості центру. Він обслуговує півмільйона населення, але робить масу викликів, де задіяні і поліція, і надзвичайники, і різні інші служби. Активно використовується санавіація. Вильоти здійснюються на випадки ДТП, у важкодоступні місця, в гори до хворих з інсультами і інфарктами Міокарда. Працюють дуже ефективно. Враховуючи нашу гірську область, цю практику дуже потрібно застосувати і у нас. Тож якщо ми хочемо бути в ЄС, потрібно буде думати, як її втілювати. Війна закінчиться і життя продовжуватиметься. Тому вже сьогодні маємо працювати на перспективу», - зазначив лікар.
У Центрі інвестицій, розвитку та інновацій Краловоградецького Краю учасники зустрічі ознайомилися з роботою відділів, які реалізовують державні і приватні грантові проєкти.
У візиті закарпатської делегації також взяли участь депутати облради Ярослав Шукаль, Зоя Темнохудова, Микола Сличко, Василь Федурцьо, начальник управління міжнародних та регіональних зв’язків виконавчого апарату обласної ради Василь Маковський та перший заступник Тячівського міського голови Владислав Братюк.
Пресслужба Закарпатської обласної ради
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар