Закарпатські саджанці листяних дерев можуть експортуватися до країн ЄС

жовтня 28 / 2022

Триває візит делегації працівників Закарпатського обласного управління лісового і мисливського господарства до Чеської Республіки. Поїздка здійснена в рамках домовленостей між Закарпатською обласною радою і керівництвом Краю Височина щодо обміну досвідом між лісовими господарствами нашого регіону і Чехії. Протягом двох днів директори ДП ОУЛМГ знайомляться зі структурою лісового господарства ЧР, відвідують місця для вирощування посадкового матеріалу, вивчають досвід запровадження реформування галузі.
На прикладі лісового розсадника «Йоганка» у м. Каменіце-над-Ліпоу закарпатці ознайомилися з роботою муніципального господарства. Затим у м. Нове Место-на-Мораві вони взяли участь у презентації державного підприємства Управління ЛЧР.
За словами начальника Закарпатського ОУЛМГ Віталія Петренка, візит є вкрай інформативний, адже у лісовій галузі Закарпаття також тривають процеси з реформування. Тож врахувати практичний досвід європейських сусідів буде корисно.
Закарпатські лісівники вивчали питання лісозаготівлі, вирощування саджанців, проведення аукціонів, системи закупівель, способи продажу деревини, заліснення, інноваційні практики водозатримання в лісах, а також методи господарювання в лісі.
- Якщо говорити про практичний досвід, який нам потрібно переймати і застосовувати у себе, то я найперше відмітив би лісовідновну справу. Тут набагато досконаліша нормативно-правова база, глибший і конкретніший підхід до самої ділянки. Наприклад, чехи відновлюють до 20% листяних порід. Ділянки огороджені, чітко визначені, видно породи, за якими ведеться догляд. На відміну від України, це все робиться не лише за державні кошти, а й через фінансування ЄС. Чудово, що європейські інституції приділять належну увагу сталому природокористуванню. Тому Україні є куди рухатися, - сказав директор Мокрянського лісо-мисливського господарства Павло Ванджурак.
Голова облради Володимир Чубірко проінформував про здійснення підготовки до підписання меморандуму про співпрацю між лісниками Краю Височина і Закарпаттям. Також він розповів про намір домовленостей щодо експортування посадкового матеріалу.
- Пропрацьовуємо варіанти, аби наші саджанці листяних порід дерев потрапили до ЧР і Європи. Це може бути одним із способів заробітку для наших держлісгоспів. Також ми домовилися щодо обміну між працівниками лісової галузі, про наукову співпрацю вишів Брно і України, які спеціалізуються на лісовій темі,- зазначив Володимир Чубірко.
Пресслужба Закарпатської обласної ради
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар