ЄОТС ТИСА відзначає сьому річницю із дня заснування

жовтня 19 / 2022

Європейське об’єднання територіального співробітництва ТИСА — перший у ЄС та унікальний для України пілотний проєкт, який завдяки наполегливості депутатів Закарпатської облради минулого 7-го скликання, став каталізатором змін у законодавстві України, відтак 4 вересня 2018 року був прийнятий Закон України «Про внесення змін до Закону України про транскордонне співробітництво».
Експерти зазначають, що ЄОТС ТИСА, окрім позитивного впливу у соціальній й економічній сферах, підтримує імідж прикордонних територій України й Угорщини та зміцнює міжнародні відносини між сусідніми країнами.
У 2015 році Володимир Чубірко, здійснюючи повноваження голови Закарпатської обласної ради, був ініціатором створення Європейського об’єднання територіального співробітництва ТИСА. Активно підтримували тоді таку ініціативу депутат Європарламенту Андрея Бочкор та народний депутат України Василь Брензович.
«Ідея створення ЄОТС ТИСА як оптимальної та дієвої моделі транскордонного співробітництва у Закарпатті, була презентована делегацією від Закарпатської області у Європейському парламенті і Комітеті Регіонів ЄС. Наше прохання було максимально підтримано у Брюсселі. У жовтні 2015 року Закарпаття успішно увійшло до такого об’єднання з областю Саболч-Сатмар-Берег (Угорщина) і органом місцевого самоврядування міста Кішварда (Угорщина). Завдяки цьому закарпатський край отримав унікальну можливість разом з угорськими партнерами співпрацювати з ЄС у новому форматі з метою реалізації конкретних економічних, інвестиційних, екологічних, інфраструктурних та культурно-освітніх проєктів, спрямованих на вирішення актуальних проблем територіальних громад Закарпатської та Саболч-Сатмар-Березької областей», – наголошує голова Закарпатської облради Володимир Чубірко.
Як зазначає заступник директора ЄОТС ТИСА Юдіта Євчак: «Із часу заснування ЄОТС ТИСА реалізувало 10 малих проєктів, великий — REVITAL I з дослідження комплексної системи моніторингу басейну Тиси у смт Солотвино з бюджетом 1,2 млн євро. Найближчим часом об`єднання планує розпочати роботу з реалізації великомасштабного інфраструктурного проєкту «ZeroWaste: Нуль відходів: теорія для всіх, практика для кожного у транскордонному регіоні» з бюджетом у 5,5 млн євро. Завдяки ЄОТС ТИСА створено інтегровану територіальну стратегію цього об’єднання, яка визначає основні потреби обох областей по різні боки кордону, та Стратегію управління відходами у Закарпатській області до 2030 року».
Із першого дня повномасштабного вторгнення росії в Україну ЄОТС ТИСА бере активну участь в наданні гуманітарної допомоги. Наразі у Закарпаття доправлено понад 400 тонн гумвантажу, перевозячи який здійснено понад 100 перетинів кордону.
Окрім того, за фінансової підтримки Міністерства зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини, об’єднанням організовано відпочинок для 160 дітей українських воїнів та переселенців у таборах Угорщини та Закарпаття. Для переселенців у Кішварді організовано курси із вивченням угорської мови як іноземної із метою можливого подальшого їх працевлаштування.
Пресслужба Закарпатської облради
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар