Голова Закарпатської ОВА відреагував на “покращення” Географічного центру Європи

жовтня 13 / 2022


Першим про інцидент написав на своїй сторінці у Facebook екскурсовод та гід-провідник – Сергій Прокоп.

— Напис «золотими літерами» латиною, що має історичну цінність зафарбовано. Розвиваємо туризм. Маємо багато чого показати та розказати у майбутньому іноземним туристам, особливо тим з країнами яких наш край історично пов’язаний!, — зазначив Сергій Прокоп.


так виглядає знак після “покращення”
Потім темі допомогла дати розголосу журналістка Тетяна Когутич, яка також зробила допис на своїй сторінці у Facebook.

Від поширень і коментарів повернемось до теми матеріалу.


В селі Ділове – Рахівський район Закарпатської області за кошти міського бюджету під час відновлення знаку Географічного центру Європи, демонтували унікальний напис про знак, який було написано латиною.

— Очевидно, виконавці робіт не знають латини – то й вирішили: а нашто воно там, кіть нико прочитати не годен?, — іронічно пише Тетяна Когутич.

Після інциденту, журналістка зателефонувала до Рахівської міської ради, яка замовляла відновлювальні роботи знаку. У міськраді запевнили Тетяну Когутич, що напис на знаку відновлять, бо підрядник “трохи перестарався”.

Проте, пізніше журналістці стало відомо, що художник, якому міськрада пропонувала перемалювати латинські букви, наразі відмовився виконати замовлення – бо це не можливо. Спочатку треба відновити старий австро-угорський надпис латиною, заштукатурений сучасниками.

— Тому все ж чекаємо тепер реакцію КБЗ та Рахівської міськради – але все ж віримо, що таки відновлять, — підсумовує Тетяна Когутич.

Нарізі на ситуацію відреагував Віктор Микита – голова Закарпатської ОВА.

— Стосовно «покращення» знаку географічного центру Європи в Діловому, на якому зафарбували історичний напис, виконаний золотими літерами латиною. Коментувати доцільність та правомірність таких дій навіть не буду. Підрозділ ОВА, котрий відповідає за охорону культурної спадщини, вже займається цим питанням. Самоврядування, в зоні відповідальності якої перебуває ця пам’ятка, вже планує заходи з відновлення, — запевняє Віктор Микита.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар