Новий навчальний рік у Закарпатському угорському інституті розпочали 592 першокурсники

жовтня 10 / 2022
Урочисте відкриття нового навчального року 7 жовтня традиційно відбулося у стінах Берегівської реформатської церкви. 2022–2023 навчальний рік у провідному виші нашого краю на бакалавраті та магістратурі розпочали 592 пешокурсники.

Урочистості, які дуже важливі для першокурсників, розпочалися внесенням історичних, державного, національного прапорів, а також стягу інституту. Відтак присутніх привітав пастор Берегівської реформатської парафії Дюла Черніга, зачитавши уривок із послання апостола Павла до Филип’ян.

Після виконання Гімну та молитви Ракоці присутніх привітав ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Іштван Черничко. «Йде війна, ми всі це відчуваємо, навіть далеко від лінії фронту. Але ми сьогодні зібралися, щоб разом святкувати та сподіватися на якнайшвидший мир, – зазначив ректор. – Мільйони були змушені покинути свої домівки, інші взяли до рук зброю і відправилися в бій, інші простягають руку допомоги. Закарпатський угорський інститут із перших днів війни розмістив у своїх гуртожитках сотні біженців, деякі з яких проживають там і сьогодні».

Підсумовуючи події кількох тижнів, що минули після закінчення попереднього навчального року, Іштван Черничко повідомив про досягнуті результати, видатні професійні успіхи викладачів та розширення й оснащення закладу. Визначною подією стало підписання угоди про співпрацю з партнерськими вишами – університетом Дебрецена, Мішкольца та Ніредьгази, завдяки чому студенти у результаті успішного навчання зможуть отримати два дипломи: один тут, в Україні, в закарпатському інституті, другий в Угорщині, в партнерському закладі, тобто, матимуть паралельно дві вищі освіти. «Але найбільшим досягненням і результатом вважаю не вищезазначене, а те, що, незважаючи на воєнні умови, Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ довів, що він живий і хоче жити, тому 2022/2023 навчальний рік ми розпочали з очного навчання», – підкреслив Іштван Черничко.

Ректор також повідомив, що окрім міжнародної акредитації, отриманої в минулому навчальному році, виш отримав дозвіл на відкриття навчання за новими спеціальностями, тож у цьогорічній вступній кампанії на абітурієнтів чекали чотири чотири нові напрямки на бакалавраті та три на магістратурі, відтак, загалом на бакалавраті було оголошено набір на 16 спеціальностей, а на магістратурі – на 10.

«Цього року під час вступної кампанії інститут прийняв рекордну кількість заяв від абітурієнтів – 1500. З урахуванням додаткового вступу загалом на перший курс бакалаврату зараховано 475 студентів, на магістратуру – 117», – констатував ректор, наголосивши, що це означає, що загалом навчальний рік у стінах закладу розпочали 1296 студентів денної та заочної форми навчання. «Наші досягнення на даний момент, вибір і довіра першокурсників, які святкують разом із нами, додають нам сили і віри сподіватися на мир і віру в успіх наполегливої ​​праці», – підкреслив Іштван Черничко.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар