На Закарпатті розробили першу в Україні програму підтримки бізнесу в галузі вівчарства

вересня 28 / 2022

Очільник краю Віктор Микита провів робочу зустріч з представниками центрального й регіонального офісів АТ ДБ «Ощадбанк», які презентували проєкти фінансової підтримки та стимулювання розвитку вівчарства. До обговорення також долучилися члени ГО «Асоціація вівчарів Закарпатської області».

«Раніше ми домовилися про включення команди Ощадбанку до розробки програм кредитування тваринництва/вівчарства. Це фундаментальна робота, яка може реально змінити цілу традиційну галузь сектору економіки Закарпаття у бік розвитку.

Колеги оперативно розробили відповідні програми, котрі, зокрема, увійдуть до стратегії розвитку цих галузей у регіоні. Мова не лише про кредитування, а й про мікрогранти, які можуть забезпечити їхнє стимулювання», — зауважив Віктор Микита.

Програми передбачають збільшення поголів'я овець та відновлення вівчарства в Україні, підвищення добробуту сільських жителів шляхом створення нових робочих місць, залучення наявних сільгоспвиробників та особистих підсобних господарств.

За словами Віктора Микити, учасники програми отримають такі переваги:

відшкодування за утримання овець;
компенсації за будівництво ферм;
отримання в безоплатне користування пасовищ;
загальний приріст отари;
збільшення кількості робочих місць;
зменшення собівартості продукції;
збереження коштів на депозитному рахунку;
можливість вийти на більші ринки збуту (ОАЕ/Туреччина та Європа) тощо.
«Базовою умовою для участі у програмах є обов’язковість створення робочих місць. Це завдання державного рівня, і ми працюємо на розвиток. Окремо розглядаємо питання формування обласної програми підтримки й розвитку тваринництва/вівчарства, в якій визначимо та закріпимо селекційну роботу», — підкреслив голова Закарпатської ОВА.

Представники банківського сектору зазначили, що це перша в Україні спільна програма з розвитку наявного або створення власного бізнесу в галузі тваринництва/вівчарства, й висловили упевненість в її ефективності.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар