Можливість розміщення в Ужгороді жителів Покровська обговорили на зустрічі в міськраді

серпня 26 / 2022

Можливість розміщення в Ужгороді жителів Покровська, що на Донеччині, обговорили сьогодні під час зустрічі міський голова Богдан Андріїв, заступник міського голови Покровська Олег Фролов та начальниця відділу з питань розвитку приєднаних територій Покровської міськради Олена Носач.

У Донецькій області майже 3 місяці немає газу, зокрема в Покровську частіше немає води, ніж вона є, бо головний водогін перебитий, а резервний постійно обстрілюють росіяни, бомблять й електричну підстанцію, вона постійно виходить з ладу, розповів Олег Фролов. Тому в нормальному режимі провести опалювальний сезон немає можливості.

Відповідно до розпорядження КМУ №679 від 2 серпня «Про проведення обов’язкової евакуації населення Донецької області», потрібно евакуювати мешканців громади у безпечні регіони.

До початку повномасштабної війни у Покровську проживали 82,5 тисячі місцевих мешканців та 16,5 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Зараз залишилося близько 57 тисяч. Керівництво міськради планує централізовано евакуювати близько 20 тисяч людей – переважно жінки, діти, літні люди, люди з інвалідністю. Решта – а це приватний сектор, який має пічне опалення, плюс створять 14 пунктів обігріву, де постійно мешкатимуть працівники, які обслуговують критичну інфраструктуру – залишаться. Очікують, що ще 20 тисяч виїдуть самі – до рідних або ж знайомих.

Ужгородський міський голова Богдан Андріїв розповів, що зараз в обласному центрі Закарпаття майже 26 тисяч лише офіційно зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб. Допомогу надали щонайменше 60 тисячам переселенців – зустрічали, тимчасово поселяли, годували. Більшість переселенців виїхали – хто за кордон, хто в інші регіони, деякі, що залишилися, безкоштовно проживають в освітніх закладах, гуртожитках тощо, хтось орендує житло. Міська влада працює над тим, щоб забезпечити нашим співвітчизникам більш комфортні умови, зокрема заплановано відремонтувати два поверхи поліклініки №2 і облаштувати там житлові приміщення.

На зустрічі обговорили можливість розселення 500 людей, після чого представники Покровська оглянули місця компактного проживання ВПО в Ужгороді.

Сьогодні Олег Фролов та Олена Носач ще мають зустріч у Закарпатській ОВА – говоритимуть про можливість розселення покровчан у кількох сільських територіальних громадах, завтра з такою ж метою їдуть у Виноградів. Загалом Закарпатська область стала 9-им регіоном, який відвідали представники Покровської міськради. Жителів їхньої громади уже зголосилися прийняти Хмельниччина, Тернопільщина, Львівщина (Львів, Червоноград, Сокаль, Трускавець), Житомирщина, Івано-Франківська, Чернівецька, Вінницька та Київська (Фастів, Біла Церква) області.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар