На озері Синевир проводяться дослідження водно-болотного угіддя

серпня 04 / 2022

Серед одних з природоохоронних високогірних водойм Національного природного парку є озеро Синевир, що має міжнародне визнання. Воно знаходиться на висоті 989 м.н.р.м. і розташоване на південних схилах Горган, прісноводне.


Рослинний світ водного плеса представлений плаваючо-водними рослинами має прибережно-водні та прибережно-лісові угрупування. Плаваючо-водні рослинні угрупування озера представлені трьома видами рдесників альпійського (Potamogeton alpinus Balb), кучерявого (P. Crispus L), та Берхтольда (P. Berchtoldii Fieb.) прибережно-водні – заростями лепешняку плаваючого (Glyceria fluitans (L.) R. Br.), хвоща болотного (Equisetum palustre L.), м’яти перцевої (Mentha piperita L.). В навколишніх комплексах домінують ялина європейська (Picea abies L.) та ялиця біла (Abies alba L.) з участю бука лісового (Fagus sylvatica L.), горобини звичайної (Sorbus aucuparia L.) та клена-явора (Acer pseudoplatanus L.).

Серед вологолюбивих видів берегової флори Угіддя реєструються види, що занесені до Червоної книги України: баранець звичайний (Huperzia selago (L.) Bernh. ExMart), плаун колючий (Lycopodium annotinum L.), білоцвіт весняний (Leucojum vernum L.), Траунштейнера куляста (Traunsteiner aglobosa (L.) Reichb), зозулинець травневий (Dactylorhiza majalis (Reichb.), З. плямистий (Dactylorhiza maculata L.), зозулині сльози яйцелисті (Listera ovata (L.) R. Br), зозулині сльози серцелисті (Listera cordata (L.) R. Br), лишайникоутворюючий гриб – лобаріялегенеподібна (Lobaria pulmonaria L.), ендемічний вид – тоція карпатська (Tozzia carpathica Wolloszcz), а також лілія лісова (Lilium martagon L.).

Серед фауни в озері водяться форель струмкова (S.tryttamorfafario L.) та озерна (Salmotruttam.lacustris L.), форель райдужна (Salmo irideus L.), бабці звичайний (Cottus gobio L.) та строкатоплавцевий (Cottus poecilopus Heckle), гольян звичайний (Phoxinus phoxinus L.), рідкісні для фауни України харіус європейський (Thymallu sthymallus L.) рак широкопалий (Astacus astacus L). У межах озера знаходять місце оселища чапля сіра (Ardea cinerea L.) та занесені до Червоної книги України лелека чорний (Ciconia nigra L.), пугач (Bubo bubo L). і підорлик малий (Aguila pomarina C. L. Brehm). Також рідкісними для фауни України є види, що зустрічаються в прибережній смузі: жаба прудка (Rana dalmatina Fitzingerin Bonaperte) та саламандра вогняна (Salamandra salamandra L.) з земноводних, полоз лісовий (Elaphe longissima L.) і мідянка звичайна (Coronella austriaca L.) з плазунів.

Зараз спостерігається два виводки з молодим потомством качок крижнів в кількості 12 штук.


Також на території парку охороняється на околицях водно-болотного угіддя озера Синевир – лілія лісова (Lilium martagon). Це багаторічна цибулинна рослина, один з видів роду лілія (Lilium) родини лілійних. Лілія лісова — єдиний вид лілій, який росте в Україні в дикорослому стані, занесена до Червоної книги України.

Вагома цінність та унікальність самого озера є його існування майже на висоті одного кілометра, як рідкісного геоморфологічного утворення в даному гірському рельєфі, що слугує еталонним взірцем навколо якого сформувалися смероково-ялицево-букові ліси віком понад 140 років.



Про це повідомляє Національний природний парк “Синевир”.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар