На Тячівщині у гірських селах – пора заготівлі сіна

липня 03 / 2022

Літо – гаряча пора. І не тільки через підвищену температуру, яка минулого тижня побила рекорди, а й тим, що для селян, власників худоби, час заготівлі сіна на зиму. Поки військові відвойовують захоплені на сході та півдні території України і захищають суверенітет держави, селяни працюють на своєму фронті – сільськогосподарському, дбаючи про ситну зиму.


Зазвичай, у високогір’ях району починається сезон косовиці у червні. Хоч раніше селяни до заготівлі сіна приступали тільки після Дня святих Петра і Павла. Але, як то кажуть, вже ніколи не буде так, як було і тому посприяла також зміна клімату.

Селянин Іван каже:

– Спекотний початок літа посприяв у заготівлі сіна. Трави вродило добре і сонечко гарно припікало, тож цьогорічні червневі косовиці вдалі.

За літо селянам треба заготовити понад три тонни сіна, якщо тримають одну корову. А це означає, що скосити і просушити траву треба на 30, а то й 50 сотинах поля, в залежності від урожайності.


Буває, що сім’я, що складається з невеликої кількості осіб, мусить додаткову робочу силу наймати, аби впоратись з об’ємом роботи. Тоді заготівля сіна обходиться у круглу суму. Але скосити й посушити – це тільки пів справи, треба ж й доставити сіно до хліва. А з нинішніми цінами на пальне це додаткові затрати. Хто має власні автівки, перевіз обходиться дешевше – хоч за послугу не платить, – додав Іван.


Василь прокоментував:

– Нехай Бог допомагає нашим селянам під час косовиці, бережи вас, Боже. Адже ця справа не з легких. А тим паче на такій жарі.

Та заготівлею сіна косовиця не завершується, адже ближче до осені селяни вдруге скошують поля – заготовляють отаву – молоду траву, яка виростає на місці скошеної. Тож у тих, хто тримає худобу, роботи вистачає на все літо.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар