Закарпатські військові отримали сучасну автоматизовану систему управління «Кропива»

червня 27 / 2022


Керівництво області системно допомагає нашим військовим формуванням підвищувати обороноздатність шляхом покращення матеріально-технічного забезпечення.

«Зараз працюємо над постачанням у підрозділи спеціального обладнання, котре можливо знайти лише в обмеженій кількості через вузьку специфікацію та, звичайно, дефіцит на ринках», – зазначив очільник ОВА Віктор Микита.

За його словами, один із таких спецзасобів, які вже поставили на озброєння військових формувань із Закарпаття, — цифрова автоматизована система управління «Кропива», котра працює на базі електронних планшетів.

«Це обладнання зі спеціальним програмним забезпеченням для артилеристів і розвідників дає можливість відійти від вже звичної застарілої системи та на новому рівні швидше вносити координати цілей, обмінюватись інформацією і робити миттєві артилерійські розрахунки.

Впроваджена на фронті АСУ «Кропива» дозволяє нашим бійцям скоротити час розгортання засобів артилерійської батареї фактично в п'ять разів. При цьому час на ураження незапланованої цілі скорочується втричі, а час на відкриття контрбатарейного вогню — вдесятеро», – підкреслив голова Закарпатської ОВА.

Також Віктор Микита додав, що ця автоматизована система допомагає об’єднувати засоби розвідки, управління та вогневого ураження в єдине інформаційне поле. За класифікацію, прийнятою у країнах НАТО, «Кропиву» можна віднести до систем типу С2 (commandandcontrol).

«Варто зазначити, що функції цієї системи забезпечують роботу з радіостанціями, даними з далекомірів, БПЛА й інших користувачів планшетів, розвідданих тощо», – прокоментував керівник області. – Ми проробили велику роботу разом із ЗСУ, щоб постачання таких засобів на фронт стало можливим. Це був важкий кропіткий шлях від закупівлі обладнання до встановлення софту та верифікації програми на рівні МО України».

Віктор Микита подякував команді за роботу та партнерам ARMY SOS, завдяки яким наші бійці отримали програмне забезпечення.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар