Як вберегтися від кліщів

червня 12 / 2022

Зустріти кліща можна не тільки в лісі, парку чи сквері, а й на будь-якому газоні. Найчастіше вони сидять у траві на висоті 20–60 см і лише зрідка потрапляють на невисокі кущові рослини.🍀
Що зробити, щоб він не зміг причепитися❓
Якщо ви зібралися на прогулянку, насамперед подбайте про відповідне вбрання: найбільш безпечним буде одяг на довгий рукав, світлого кольору, дуже бажано одягнути штани і заправити їх у шкарпетки.
На прогулянці тримайтеся ближче до центру стежки та не заходьте у траву обабіч: саме там кліщів найбільше.
Одразу після повернення додому ще раз огляньте дітей, тварин і себе: найкраще це зробити в білій ванні з добрим освітленням. Одяг, який ви зняли, слід ретельно почистити і випрати. Те саме зробіть із речами, якими ви користувалися на прогулянці. Просте витрушування не допоможе позбутися кліща.
План огляду:
👉почніть огляд знизу, від ступень, і поступово піднімайтеся вгору:
👉лінія шкарпеток;
👉підколінна впадина;
👉нижня лінія трусів (пах), верхня лінія трусів;
👉нижня лінія бюстгальтера, верхня лінія бюстгальтера;
👉комір сорочки;
👉лінія волосяного покриву на голові, вуха;
👉волосся та шкіра голови — промацайте їх руками.
У випадку виявлення кліща, що впився у тіло, треба змастити його якимось жиром і через кілька хвилин зняти зі шкіри. ☝️При цьому важливо не розчавити його і не залишити в ранці головку. Руки і місце укусу продезінфікувати. Якщо через кілька днів постраждалий відчує себе погано, то йому треба забезпечити повний спокій і вжити заходів для негайного транспортування до найближчого медпункту. Краще звернутися до лікаря відразу ж після укусу кліща: постраждалому як превентивний захід можуть увести спеціальну сироватку або гамма-глобулін.
Будьте обережними та бережіть себе!
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар