20 травня відзначають Всесвітній день бджіл

травня 20 / 2022

Але чому це так важливо, що ,навіть, створили такий день?
❗️Справа в тому, що загибель бджоли – це не лише втрата меду, або продуктів бджільництва. Овочі та фрукти, які ми їмо, залежать від запилення. І якщо їх не запилювати, це означає світ буде без огірків, кави, шоколаду, яблук, ягід і т.д. - без смачної і такої звичної нам їжі.
А ви пам’ятаєте, як наполегливо Вінні Пух намагався дістати з бджолиного вулику мед? І це зовсім не вигадка, з давніх-давен в Україні, як і у всьому світі, щоб отримати мед, доводилося лазити по деревах. Збирачів меду називали бортниками.
Нині наша країна 🇺🇦 належить до країн-лідерів з виробництва меду, але останні роки бджолина популяція різко скорочується.
На жаль, майже кожного дня з’являється інформація про масову потраву бджіл під час обробок полів фермерськими господарствами. Ми дізнаємося про загибель пасік, а загиблих диких бджіл ніхто і не рахує.
Щоб допомогти запобігти катастрофі вимору бджіл ми можемо робити деякі речі, а саме:
🌾 висаджувати та сіяти медоносні рослини;
🌾 на газонах у подвір’ях залишати клаптики землі, де буде рости висока трава;
🌾 в саду тримати невеличку ємність з чистою водою, яка згодиться спраглим бджілкам;
🌾 зробити власноруч або придбати так званий "бджолиний готель", в якому зможуть оселитися поодинокі комахи;
🌾 відмовитись від використання пестицидів при вирощуванні рослин на своїх присадибних ділянках.
До речі, в Карпатах мешкають автохтонні медоносні бджоли. Місцевих трудівничок-запилювачів так і називають «Карпатська бджола». Чимало зусиль докладають науковці, природоохоронці та карпатські бджолярі для їх збереження.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар