Збираємо березовий сік правильно

квітня 12 / 2022

Весняний період, а саме березень/квітень- ідеальний час для збору березового соку, який має понад 30 корисних компонентів. Особливо багато у ньому вітаміну С і солей калію, магнію й заліза, органічних кислот та ферментів. У народі його називають «весняним напоєм».
☝️Важливо зауважити, що заготівля березового соку неможлива без отримання спеціального дозволу (лісового квитка). Такий документ дає право для добування соку у строго відведених місцях та з дотриманням встановлених правил заготівлі. В разі недотримання вимог, порушників чекає чималий штраф передбачений ст.70 КУпАП. До прикладу, якщо діаметр берези 20 сантиметрів, то заподіяна шкода лісовому господарству оцінюється у 500 гривень, 30 сантиметрів – штраф 900 гривень і так далі.
❗️Лісівники Закарпаття наголошують, право заготівлі соку мають постійні користувачі лісових угідь (лісгоспи), а також підприємці, які отримують для цього «лісовий квиток». Для цього потрібно звернутись із заявою до ЦНАПу, де видадуть рахунок на оплату. Сума залежить від того, яку кількість літрів планується заготовити. Після сплати рахунку звертаєтесь до лісгоспу, де вам видадуть спеціальний лісовий квиток, з яким вже цілком легітимно можна викачувати сік.
Цього року отримати дозвіл на заготівлю березового соку можна у ДП «Ужгородське ЛГ», «Великобичківське ЛМГ»,Великобичківське Лісомисливське Господарство, «Хустське ЛДГ» ДП "Хустське ЛДГ".

❗️ЗВЕРНІТЬ УВАГУ❗️
☝️ Самовільне збирання соку наносить шкоду довкіллю! Це стається тому, що люди не дивляться ні на вік дерева, ні на площі, де це можна робити. Як наслідок, в середині берези розпочинаються процеси гниття, грибкові захворювання й дерево втрачає свої якості.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар