Перші 70 внутрішньопереміщених українців відпочинуть від жахів війни у передмісті Будапешта

квітня 05 / 2022

Сьогодні на відпочинок до передмістя Будапешту із Закарпаття відправили першу групу вимушених переселенців у складі 70 осіб. Це мами з дітьми, віком від 6 до 16 років, які рятувалися із зон бойових дій Харкова, Києва, Запоріжжя, Чернігова, Сум та Донецької області і тимчасово перебували на території Закарпаття.

Протягом двох тижнів вони зможуть побути у безпеці і провести час, як звичайні діти у літньому таборі. Відповідну угоду про це з мерією Будапешта міста Кішварда та Культурним товариством зі збереження традицій “Варда” підписала Закарпатська обласна рада.

Діти будуть розміщені на базі відпочинку містечка Йожефвароша, що за 10 км. від Будапешта.
Як повідомила голова Культурного товариства зі збереження традицій “Варда” Тетяна Ердеї, угорська сторона бере на себе всi витрати, пов’язані з перевезенням, медичним страхуванням, обслуговуванням, харчуванням, а також культурним відпочинком дітей та супроводжуючих їх ociб.
Після евакуації діти і батьки тимчасово проживали в Ужгородській спеціалізованій школі-інтернаті з поглибленим вивченням окремих предметів облради, в Концівському, Сторожницькому, Коритнянському ліцеях та Великобичківській територіальній громаді.

За кордоном у найближчому угорському містечку Загонь дітей зустріли українці Угорщини, які супроводжуватимуть їх до місця відпочинку.

«Обласна рада уклала договір з угорськими партнерами до кінця літа. Відтак ми отримали змогу кожні два тижні відправляти на відпочинок чи так звану психологічну реабілітацію наших внутрішньопереміщених громадян з дітьми, котрі тимчасово живуть у нашій області. Вони будуть перебувати у літньому таборі для розвитку і виховання дітей, який відкрився набагато швидше, ніж зазвичай. Обласна рада інформуватиме про таку можливість й інших українців, які тимчасово проживають у Закарпатті», — розповів голова Закарпатської облради Володимир Чубірко.

Інформацію про формування груп можна отримати в Закарпатській обласній раді, а також у Департаменті освіти Закарпатської військової адміністрації.


Пресслужба Закарпатської обласної ради
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар