Новини Закарпаття

Зима – найважчий період у житті диких копитних: оленів, козуль, кабанів


Холоди змушують тварин витрачати більше енергії на підтримання температури тіла, а кормів, які дають енергію, у зимовий період обмаль. Та ще й нерідко їх доводиться викопувати з-під снігу, витрачаючи при цьому додаткову енергію. 🌡✳️
Пересування по снігу, який у Карпатах може мати глибину понад метр, теж забирає значно більше енергії, ніж у безсніжний період. Врятуватися від хижаків зимою також значно важче, ніж літом. Коли на поверхні снігу з’являється льодяна кірка (наст), яка майже постійно утворюється через часті відлиги, хижаки, такі як вовк 🐺 і рись, легко пересуваються по ній, в той час як під копитними 🦌 наст провалюється і ріже їм ноги. Коли утворюється наст, копитним доводиться переходити в густі ліси 🌲🌲 і на північні схили гір, де сніг більш пухкий.❄
Особливо важко зимою диким кабанам , які мають короткі ноги і пересування глибоким снігом для них справжнє випробування. Їх рятує тільки те, що вони вміють ходити ланцюжком один за одним. Сильніші особини прокладають у снігу жолоб, яким легше йти слабким.
Крім того, щетина кабанів є дуже слабким теплоізолятором, на відміну від хутра хижих звірів. Витримувати холод їм допомагає підшкірний шар жиру. Але зимою жир швидко витрачається, і якщо його запаси малі і швидко вичерпуються, тварина гине. Поповнювати запаси жиру зимою кабанам дуже важко. Морози сковують землю і кабанам важко добувати підземні корми. Коли сім’я кабанів влаштовується на нічліг, вони намагаються якнайближче притулитися одне до одного і навіть залізти одне під одного. Найгірше доводиться найслабшим особинам. Їх сильніші особини виштовхують на периферію і у сильний мороз вони нерідко до ранку замерзають.
Як бачимо зима складний період для диких копитних. Протягом зими багато з них гине від голоду та холоду, стають легкою здобиччю хижаків. Полегшити їм виживання може допомога людини. Про копитних у зимовий період особливо піклуються працівники служби охорони лісгоспів і природоохоронних установ. Вони з літа заготовляють для них корми, ремонтують старі та майструють нові годівниці, влаштовують солонці.
Слідкуйте за новинами і любіть природу Карпат!🤍
Перейти на сайт