Віктор Микита зустрівся з українською громадою в Ніредьгазі

лютого 04 / 2022


Під час робочої поїздки до Саболч-Сатмар-Березької області голова Закарпатської ОДА Віктор Микита зустрівся з українською громадою, яка представляє місцеве самоврядування українців в Ніредьгазі.

«Для мене таке спілкування надважливе, адже представники нашої громади вже багато років працюють над збереженням української культури й традицій, вивченням мови, історії, згуртуванням всіх, хто любить і дбає про українське поза межами нашої держави», – підкреслив Віктор Микита.

За його словами, ці люди – справжні патріоти, які проживаючи поза межами рідної землі, попри різні обставини не забувають своє коріння та розуміють важливість підтримки культурної та історичної спадщини Батьківщини.

«Символічно, що зустрілися ми на клаптику української землі – у будівлі Консульства України в Ніредьгазі, і спілкування це було надзвичайно емоційним, родинним та теплим.

Приємно було познайомитися з очільницею «Самоврядування українців в Ніредьгазі» Марією Станко, багаторічною керівницею та засновницею місцевого самоврядування українців в Ніредьгазі Юдітою Софілканич, активними представниками української громади Корнелією Лунченко, Сільвією Гецко та іншими», – зауважив голова облдержадміністрації.

У 2008 році в Ніредьгазі наша громада відкрила недільну школу для українців. Завдяки заняттям діти навчилися читати й писати, інші — вільно розмовляти.

Сьогодні там створено три групи для вивчення української мови, розроблені навчальні програми й завдання. Протягом одного навчального року кожен учитель проводить приблизно 80 уроків у групових заняттях або індивідуально. Також створено групу для дорослих, яка активно вивчає угорську мову з досвідченим викладачем.

Завдяки роботі «Самоврядування українців в Ніредьгазі» та співпраці з Українською Греко-Католицькою Церквою в Угорщині наша громада має можливість відвідувати службу у храмі, де літургія ведеться рідною мовою.

Також громада організовує відзначення українських національних свят та пам'ятних дат, проведення концертів, культурних ініціатив тощо.

«Ця зустріч була предметною, з чіткими акцентами. Наш обов'язок підтримувати українські громади, які проживають у суміжних із Закарпаттям областях Угорщини, Румунії та Словаччини», – наголосив очільник краю.

Голова облдержадміністрації дав окреме доручення профільним департаментам облдержадміністрації невідкладно забезпечити комунікацію з «Самоврядуванням українців в Ніредьгазі». Крім того, стоїть і завдання надати пропозиції щодо механізмів підтримки нашої громади в культурному, молодіжному, освітньому та інших сферах.

Як зауважив Віктор Микита, для цього області є усі необхідні ресурси та відповідні фахівці. Така співпраця й підтримка повинні стати системними й сприяти розвитку громади за різними напрямками.

«На жаль, через брак часу не вдалося відвідати заняття у вечірніх класах та зустрітися з батьками й дітьми, однак передав вітання через пані Юдіту. Як подарунок передали цифрову офісну техніку для навчання та роботи.

Щиро дякую за зустріч і знайомство представникам нашої громади. Ви робите колосальну роботу, значення якої неможливо переоцінити.

Запевняю Вас, що тепер наші зв'язки будуть лише зміцнюватися та розвиватися, а зустрічі будуть частішими та змістовнішими», – резюмував Віктор Микита.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар