На Закарпатті стартувала кампанія з імунізації дітей проти поліомієліту

лютого 01 / 2022


Сьогодні в облдержадміністрації відбувся брифінг щодо початку в області кампанії зі щеплення від поліомієліту дітей, які не були вакциновані вчасно.

Як зауважив заступник голови Закарпатської ОДА Ігор Шинкарюк, у регіоні були зафіксовані випадки цього вірусу, тому підвищення поінформованості населення щодо важливості імунізації – пріоритетне завдання, яке перебуває під особистим контролем очільник краю Віктора Микити і керівництва держави.

«Хвороба поширюється, заперечувати чи не помічати цього не можна. Та найголовніше – від поліовірусу страждає наймолодше населення. Наслідком захворювання може бути невиліковний параліч, адже жодних ліків проти цієї інфекції не існує.

Батьки повинні розуміти, що йдеться про життя і здоров’я їхніх дітей. Інформаційна кампанія покликана підвищити усвідомлення цього ризику», – наголосив Ігор Шинкарюк.

За його словами, в області є достатня кількість вакцин, але охоплення щепленнями проти поліомієліту залишається одним із найнижчих в Україні.

Тепер у кожному Центрі первинної медико-санітарної допомоги створені мобільні групи, медичні працівники яких щепитимуть інактивованою поліомієлітною вакциною молодше населення віком до 6 років, яке не отримало необхідної кількості доз.

Заступниця директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Ольга Чемет зауважила, що є десять захворювань, вакцинація проти яких у ранньому віці є обов'язковою. Серед них і поліовірус, що відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень передбачає отримання 6 доз вакцини: у 2 та 4 місяці від народження — інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ), а у 6 та 18 місяців, 6 та 14 років — оральною (ОПВ).

«Тільки якщо 95% населення буде щепленим, зможемо уберегти усіх від поліовірусу. Зараз головне, аби краяни були свідомими й розуміли усю відповідальність за імунізацію чи відмову від неї. Ми маємо бути прибічниками таких превентивних заходів, аби убезпечити наших дітей від наслідків поліомієліту», – зазначила Ольга Чемет.

Своєю чергою головна епідеміологиня області Вікторія Тимчик розповіла про перебіг кампанії з імунізації дітей проти поліомієліту на Закарпатті.

«Зараз маємо ситуацію, коли багато маленьких дітей у нас не є вакцинованими. Саме для того, щоб надолужити втрачене, ліквідувати ці прогалини, і розпочинається цей етап вакцинації. Він триватиме три тижні й охопить дітей, котрі не мають жодної дози поліомієлітної вакцини або мають тільки одну», – прокоментувала спікерка.

За її словами, платформи для імунізації «запозичені» від локацій для щеплення проти COVID-19. Це передусім і пункти щеплення, куди звертаються батьки, і мобільні бригади, котрі виїжджатимуть в організовані колективи.

«Перший етап кампанії – щоб імунізувати тих, хто не має жодного захисту. У межах цього етапу в області проти поліомієліту планують вакцинувати інактивованою поліомієлітною вакциною майже 10 тисяч дітей. Після закінчення цього етапу, навесні, розпочнеться другий – із використанням оральної поліомієлітної вакцини. До нього будуть залучені діти, котрі незалежно від стану щеплення додатково отримають дозу вакцини проти поліомієліту», – підкреслила Вікторія Тимчик.

Попри складну епідемічну ситуацію з COVID-19 батькам зараз украй важливо звернути увагу на вакцинальний статус своєї дитини, звернутися в телефонному режимі до сімейного лікаря і у разі пропущеного щеплення записатися на вакцинацію проти поліомієліту.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар