В Ужгороді представили концепцію урбан-парку

січня 27 / 2022


Концепцію урбан-парку, як частини парку Перемоги біля озера Кірпічка в Ужгороді, напередодні представили у Закарпатській облдержадміністрації.
Представники команди, яка займається такими парками по всій країні – керуючий партнер UNIT.City Макс Яковер, архітектор Олександра Нарижна, засновник платформи Street Culture Єгор Матюхін з Києва доєдналися онлайн і розповіли про ініціативу, успішний досвід створених минулого року в Києві та Харкові таких парків. Ужгород увійшов до 30 міст, де урбан-парки заплановано звести вже цього року за державні кошти в межах програм «Велике будівництво» і «Здорова Україна».
В Ужгороді на території 1,3-1,5 га планується зробити колаборацію майданчиків для активності дітей та молоді – занять скейтбордингом, паркуром, воркаутом, мініфутболом, настільним тенісом, йогою, вуличними танцями тощо.
Розповіли, що восени в Ужгороді оглядали локацію біля озера Кірпічка, ближче до водокачки, спорткомплексу «Юність», вивчали попит на вуличну культуру, спілкувалися з лідерами молодіжних спільнот.
Куратор будівництва від Ужгородської міської ради, секретар міськради Арсен Мелкумян наголосив, що площа парку біля Кірпічки – понад 8 гектарів і для молоді під урбан-парк планується лише невелика частина, а для облаштування решти території є консенсус депутатів міськради про розробку проєкту і пошук можливостей залучити для його реалізації кошти. «Дуже вдячні активістам, які відстояли, щоб парк не пішов під забудову, а залишився як рекреаційна, зелена зона для громади міста, величезна їм за це повага», – підкреслив Арсен Суренович.
Уже підготовлено проєкт рішення сесії міськради, який депутати мають розглянути на черговому засіданні, про укладання договору суперфіцію на користування земельною ділянкою для будівництва урбан-парку. Це необхідно для укладення угод на будівництво, після зведення парку договір суперфіцію припиняється і парк повернеться на баланс підрозділів міської ради.
Ужгородці, які прийшли на презентацію, та окремі, які долучилися онлайн, зокрема ініціатори збереження території біля Кірпічки як парку, наголошували, що цього року минає десятиліття, як вони ведуть за це боротьбу, зокрема і в судах. Дорікали, що раніше містянам не представили детальний проєкт урбан-парку, з чіткими межами ділянки, для детального ознайомлення, громадського обговорення, що раніше вони вже подавали концепції розвитку парку і це не взяли до уваги при плануванні будівництва майданчиків для активностей дітей та молоді, що мали бачення майбутнього парку Перемоги тільки для «тихого», ековідпочинку.
Головний архітектор Ужгорода Олег Боршовський розповів, що є кілька, різного авторства, концептуальних проєктів розвитку парку біля Кірпічки, потрібно розробляти робочий і важливо на території, де і планується урбан-парк, зробити громадський простір, бо є ризики, що вона може перейти до приватної власності під комерційну забудову.
Заступник голови Закарпатської ОДА Ігор Шинкарюк, який курує проєкт від області, зазначив, що кошти на урбан-парк буде отримувати обласна адміністрація.
Депутат Ужгородської міської ради, директор стадіону «Авангард» Віктор Качур наголосив, що урбан-парк був би дуже важливою локацією для молоді, а кошти із держбюджету, вкладені в нього, сприяли б капіталізації нашого міста.
До зваженого діалогу запросив ужгородців секретар міськради Арсен Мелкумян, відзначивши: «Усі ми дбаємо про інтереси Ужгорода, давайте працювати разом». І на завершення зустрічі для узгодження щодо будівництва урбан-парку сформували координаційну групу з розвитку парку «Перемоги», до якої увійшли представники ініціативної групи #Кірпічка, ГО «Екосфера», інші ужгородці.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар