Закарпатська обласна рада візьме на себе деякі нагальні проблеми Берегівської ОТГ

січня 11 / 2022

Разом з керівником Закарпатської ОДА Віктором Микитою здійснили першу комплексну поїздку в Берегівський район.
Це складний і незрозумілий регіон для Києва, але простий та близький для нас. З керівництвом ТГ маємо повне розуміння і співпрацю у всіх напрямах.

Відвідали кілька чудових проєктів, які зараз там реалізовуються.
✅Майданчик майбутнього сміттєсортувального заводу у с. Яноші.
У 2015 році разом з депутатом облради Василем Брензовичем нам вдалося створити ЄОТС ТИСА, яке згодом виступило генеральним партнером цього проєкту. У 2018 році на спорудження заводу було отримано 5 млн. євро. Виконані роботи першої черги: прокладено 1 км. щебеневої дороги та лінію електромережі, побудовано ангар та встановлено сортувальну лінію. Зараз чекаємо на забезпечення від угорського партнера решти фінансування. Тим часом необхідно пройти низку процедур, у тому числі, підтвердження гарантій з боку Закарпаття.
✅Саме для цього і відбулася наша зустріч з головами тергромад Берегівського району. Радий, що ми знайшли розуміння і вони усвідомлюють важливість проєкту. Завод, потужністю 30 тис. тон сміття на рік, обслуговуватиме 200 тис. жителів Берегівщини. Таким чином ми зможемо вирішити проблему зі сміттям 6-ї частини області. Безпідставними є бунти і супротив, які влаштовуються в інших районах проти будівництва подібних заводів. Маємо розуміти, що інакше проблеми не вирішити. Крім того, це і можливість відбілити репутацію України перед Європою, куди щороку тонами наші річки несуть сміття. Від реалізації проєкту у Яношах буде залежати перспектива наступних спільних проєктів з ЄС. А це – ПДФО, додаткові робочі місця, можливість долучати кошти до місцевих бюджетів.
✅Оглянули будівництво Берегівської райлікарні, яке було розпочате ще 1988 року. Через нестабільне фінансування роботи весь час припинялися. Торік проєктна документація була відкоригована, пройшла експертизу та затверджено кошторис у сумі близько 136 млн. грн. Проєкт реалізується у рамках президентської програми Велике будівництво. Цьогоріч довгобуд планується завершити.
✅Зустрілися з міським головою Берегова Золтаном Баб’яком. Обговорили можливість передачі у власність облради окремих доріг. Наприклад, вулиця Мікеша Келемена через інтенсивне користування великогабаритною технікою перебуває у вкрай незадовільному стані. Потребує коригування робочий проєкт першої черги будівництва берегівської об’їзної дороги, яка вестиме до пунктів пропуску на кордонах з Румунією та Угорщиною. Беремо справу на контроль та посприяємо проходженню всіх необхідних процедур для будівництва цієї дороги й ремонту інших.
Приємні враження від спілкування з берегівчанами. І хоча дехто цей регіон вважає проугорським, я бачу інше – ці люди бажають жити і працювати саме в Україні, вболівають за нашу державу і готові її розбудовувати.
Це найголовніше.

Володимир Чубірко - голова Закарпатської обласної ради.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар