Закарпатські будівельники хочуть обійти всесвітньо відомого архітектора Антоніо Гауді (фото)

жовтня 18 / 2021

Антоніо Гауді (1852-1926) - іспанський архітектор, оригінальний, загадковий художник. Його називали «генієм модерну». Родом з Каталонії, ця людина, можливо, був самим фантастичним архітектором усіх часів.

Він створив настільки неймовірний, фантасмагоріческий стиль, що його насилу можна віднести навіть до Арт Нуво. Гауді - саме блискуче виключення з мистецтва Модерну і, разом з тим, по суті, один з найяскравіших його виразників. Він ввібрав в себе і вкрай містичну, рідну йому, «каталонську готику» і всі національні іспанські стилі: мудехар, ісабелліно, платереск, чурригереско. Гауді став визнаним лідером іспанських архітекторів національно-романтичної течії модерну, об'єднаних терміном «каталонський модернізм». Його вважають своїм примітивісти, експресіоністи, сюрреалісти і дадаїсти. Гауді працював без інженерів-проектувальників, інтуїтивно, як середньовічний майстер-ремісник, часто імпровізуючи на місці або малюючи на дошці своїм помічникам то, що він хоче зробити, і на будівельному майданчику йому доводилося прикладати чимало зусиль, щоб забезпечити реалізацію своїх неймовірних задумів.

Його будівлі «виростали» органічно, як природні форми, вони не будувалися, а «виникали» ... Конструкція непомітно переходила в скульптурне зображення, яке тут же могло стати живописом, мозаїкою, цветопластікой, щоб потім назад перерости в якесь органо-конструктивне утворення. Гауді - типово каталонський майстер. Його органічна архітектура населена вигадливими істотами, фігурами людей і тварин, всіяна квітами і деревами з каменю.







Повідомляє - https://transcarpathia.news
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар