«Велика реставрація»: представники КМКС планують за безцінь продати історичний «Соляний дім»

вересня 20 / 2021

На наступній сесії Берегівської районної ради депутати прийматимуть рішення про перелік об’єктів комунальної власності, які виставлятимуть для продажу на аукціоні.

З ініціативи голови районної ради Карла Резеша (партія “КМКС”) згадуваний проєкт рішення вирішили доповнити унікальним на всю Україну об’єктом. Йдеться про “Соляний дім” в селі Вилок.



Закарпатське селище Вилок розташоване на колишньому «соляному шляху» Верхнього Потисся – на сучасній автотрасі Берегове-Виноградово.

Цей продукт у середні віки мав стратегічне значення. Доставляли сіль до угорського Дебрецена з солотвинських копалень возами, а також на човнах і плотах. А на «соляному шляху» будували замки – для охорони.

Щороку біля “Соляного дому” проходять урочистості – угорці святкують річницю антифеодального повстання 1703-1711 років.



Втратити таку унікальну споруду – просто неприпустима розкіш. Раніше закарпатські туризмознавці говорили про те, що тут можна було б розташувати, наприклад, невеличкий готель та музей “Соляного шляху”.

І хоча зовні будівля не надто приваблива, всередині все ще дихає духом старовини – вражають арочні стелі, широкі сходи, довгі підвали. Потрапити сюди можна лише з заднього ходу. Зустрічають нечастих гостей лише павутиння, пилюка, декілька парт та стара дерев’яна підлога.

Утім, приміщень багато і вони досить добре збереглися. Після війни тут квартирували військові, потім розташувався інтернат, зрештою школа. Потенціал для відновлення історичної пам’ятки важко переоцінити.



08 квітня 2021 року №104 «Будинок солі» разом з земельною ділянкою 2121255300:03:003:0056 було передано у комунальну власність Вилоцької територіальної громади.

Тоді селяни та закарпатські туризмознавці плекали надію, що «Соляний дім» стане одним з об’єктів культурної спадщини, котрий потрапить в перелік об’єктів програми Президента України «Велика реставрація», про яку Володимир Зеленський розповів цьогоріч на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Інфраструктура».

Програма фінансується різними способами, серед них і державно-приватне партнерство.

Однак із незрозумілих причин 17 червня 2021 року районна рада скасувала своє рішення про передачу об’єкта Вилоцкій ТГ.



Як виявилося, голова районної ради від партії “КМКС” Карло Резеш вирішив забрати від громади цей об’єкт та продати його з аукціону людям з власного оточення, цим самим позбавивши Вилоцьку ТГ можливості взяти участь в Програмі «Велика реставрація».

Сам голова районної ради неодноразово потрапляв в об’єктив ЗМІ як єдиний голова райради з подвійним громадянством.



Також Карло Резеш є родичем скандальновідомого депутата райради від КМКС – Івана Удуда.

Минулого року король контрабанди Іван Удуд насмерть збив молодика та вийшов під заставу в 4500$, підробивши висновок про смерть хлопця.



Повідомляє - Закарпатський інсайдер.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар