Закарпатці отримують і поширюють вірусний фейк, який сіє паніку

вересня 17 / 2021

Люди отримують повідомлення через чати ОСББ та батьківські чати, а текст репостять та поширюють. Цей фейк прийшов до нас з Індії, де поширювався ще в травні.
Розповсюдження подібного фейку пов’язано з запровадженням в Індії у січні 2021 року «Системи швидкої оцінки». Вона призначена для того, щоб громадяни повідомляли владу через швидке опитування, як вони почуваються після першої та другої дози вакцинації.
Громадянам приходило СМС на месенджери з посиланням, натиснувши на яке можна було перейти до опитування. Фейкотворці скопіювали у тексті свого вкиду у спрощеному вигляді алгоритм системи – вам приходить дзвінок/смс, далі треба щось натиснути і ваш телефон, персональні дані опиняться в розпорядженні шахраїв.
Фейк направлений на дискредитацію процесу вакцинації,
та містить низку ключових маркерів, притаманних подібним повідомленням: кричущу емоційність, елементи поширення страху і паніки, заклики до дій.
Також відсутня фактологічна аргументація та посилання, хоч на якісь джерела. Тож не ведіться і не панікуйте. Також поширюйте цей пост для того, щоб на фейк не велися ваші друзі та близькі.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар