Новини Закарпаття

Пояснення у чому полягає унікальність робіт по Н-09, де задля дороги розбивають скелю


Рік у Рахівському районі тривали роботи із розбивання та прибирання двох скель, що на ділянці дороги загальнонаціонального значення Н-09 Мукачево – Рахів – Івано-Франківськ – Львів у селищі Костилівка. Це унікальний об'єкт, оскільки подібних масштабних робіт подібного рівня складності в Україні не проводили.
☝ Кілька цікавих фактів:
▪️ 3 піки зламали об надтверду скелясту породу на скелі №2. Піка – загострена частина дробильного інструменту;
▪️ 11,5 тисяч кубометрів розбитої скельної породи вивезли під час робіт і 2,6 тисяч кубометрів ґрунту на скелі №2;
▪️ для роботи спецтехніки на скелі №2 підсипали ґрунт, бо машина просто не могла розвернутися;
▪️ п'ять компаній відмовилися працювати на об'єкті, через високий рівень складності. У прямому сенсі цього слова – село Костилівка знаходиться на висоті 419 метрів над рівнем моря;
▪️ майже рік тривають складні технологічні роботи із розламування та прибирання гірської породи на обох скелях. Габарити дороги по ширині на цій ділянці Н-09 не відповідають нормативам;
▪️ розширювати дорогу іншим способом – неможливо, оскільки з іншого боку – залізничне полотно та урвище;
▪️ Скелю №1, яка теж знаходиться на території села Костилівка, підрядники розібрали за 9 місяців, звідти вивезли 58, 6 тисяч кубометрів породи та ґрунта.
🦾 Саме Закарпатська область багата на унікальні дорожні об'єкти, адже маршрути прокладені вздовж гірських річок. На Закарпатті також розташована найдовша підпірна стінка – і теж на маршруті Н-09, який – до речі – є найдовшим в області.
Перейти на сайт