Інноваційні дослідження: Робот у соляній шахті (відео)

червня 19 / 2021


У соляну шахту Солотвина на Закарпатті запустили робота для перевірки природних ресурсів. зробили це для екологічної перевірки природних ресурсів у шахтах Солотвинського солерудника. Цього робота на Закарпаття привезли вчені з Угорщини. Вони ж і сконструювали прилад.

Його спустили у затоплену соляну шахту №9. Тут колись існувала алергічна лікарня. Завдання прилада побачити, що там у середині, на глибині 400 м. Норберт Зойзон – доцент університету міста Мішкольц каже : «Цей роботи спеціально розроблений для шахт і робить трьох мірну модель всіх виробів шахт і навіть геологічні заміри проводить+ ми прикріплюємо додаткову вагу, щоб був баласт з іншої сторони верхнева частина води є прісною тому за допомогою оптичного кабелю спускаємося до рівня прісної води встановлюємо де вже солена вода і там його відпускають у вільне плавання у густому середовищі соленої води». Спеціальна звукова та шумова система дозволяє йому що мілісекунди робити геологічні заміри території, фотофіксацію. На екрані інженери програмісти вже бачать, що зафіксував прилад.Аналогів системи немає у світі.

З допомогою робота вчені зможуть зробити картографування затоплених соляних шахт. Основна мета – вивчити та оцінити поточний екологічний стан Солотвинського солерудника, його околиць.

Надалі робот дасть старт процесу дослідження й моніторингу для відстеження змін у поверхневих і підземних водах та зміщення ґрунтів.Наразі руїни соляних шахт досліджуються вченими у рамках транскордонної співпраці. Проєкту Ревітал 1 – підготовленого в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Угорщина–Словаччина–Румунія–Україна 2014-2020».Оскар Шестак – голова загальних зборів Саболч-Сатмар-Березької області, голова ЄОТС ТИСА, каже: «За цей короткий час ми вже розробили стратегію ,і по цій стратегії рухаємося. Ми здійснили більш ніж 10 успішних проектів. І один із них ревітал.

Перед цим проектом тут була моніторингова місія європейської ради. Згідно рекомендаціям місії ми підготували проект, Стараємося щоб європейські комісії не забули про цю програму. Адже вирішення вимагає значних ресурсів.

Потрібно втручання ЄС. Але для того, щоб ми могли просити допомогу ми маємо знати що відбувається в цьому чорному ящику під землею».Вартість проекту складає 1 млн 75 тис. євро, з яких 90% – це кошти, виділені Євросоюзом. Науковці сподіваються, що з допомогою досліджень з часом вдасться ревіталізувати солерудник, попередити карстові провалля та потрапляння соленої води у Тису.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар