На будівництво школи у селі Кваси, що на Рахівщині потрібні державні кошти

червня 03 / 2021

До народного депутата України Василя Петьовки надійшло колективне звернення виборців села Кваси Рахівського району Закарпатської області з проханням допомогти вирішити питання виділення коштів на будівництво загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів у селі Кваси. Відповідне звернення народний депутат направив до Прем’єра – силами місцевого самоврядування побудувати школу неможливо, потрібні кошти від держави.

Приміщення школи у с. Кваси, що на Рахівщині назвати придатним для сучасної освіти важко. Учні навчаються у восьми різних корпусах, стан яких, м’яко кажуть невтішний.
Початкова школа знаходиться у колишньому будинку угорської жандармерії, що був побудований ще у 1907 році і наразі перебуває в аварійному стані; основний корпус школи – це колишеій будинок Квасівського лісництва, побудований у 1960 році, і яких теж потребує капітального ремонту; три класи та бібліотека – пристосовані житлові будинки «Яношеві хати», 1910 року побудови; майстерня та спортзал – кам’яні будівлі, 1897 року побудови, також перебувають в аварійному стані.

Без належного освітлення, вентиляції, без нормальної підлоги та стін, з аварійною електромережею, з вбиральнями на вулиці – в умовах, що не відповідають жодним санітарним нормам, навчаються пів тисячі школярів та працює 45 педагогів.
У Квасах давно мала бути нова школа. Однак тут - своя історія. Замовником будівництва нової загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів є управління капітального будівництва Закарпатської обласної державної адміністрації. Початкова вартість проєкту склала 27 мільйонів гривень. У 2013 році побудували фундамент центрального корпусу нової школи. Цей фундамент вже заріс бур’янами та деревами, починає розсипатися.
У 2018 році виготовили новий проект Квасівської школи, кошторисна вартість якого склала 139,3 мільйони гривень. У 2018 році з субвенцій з державного бюджету було виділено кошти у розмірі 5 млн 220,0 тисяч гривень для будівництва школи у селі Кваси. У 2018 році проведено тендер, де було визначено підрядника і в грудні було розпочато будівництво. І знову все припинилося через відсутність фінансування. Наразі у проектно-кошторисній документації проводиться коригування.
Побудувати школу за рахунок бюджету Ясінянської селищної ради, куди входить село Кваси, або за рахунок Рахівського районного бюджету 0 не є можливим для гірського регіону. Тут може допомогти тільки виділення цільової субвенції з державного бюджету для будівництва школи.
Народний депутат Василь Петьовка звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля зі зверненням, у якому ознайомив Прем’єра з ситуацію щодо будівнитва багатостраждальної школи у с. Кваси. У запиті Василя Петьовки йдеться: « виходячи з вищевказаного, а також враховуючи підвищену актуальність цього питання для мешканців Рахівщини, прошу Вас вишукати можливість виділити кошти на об’єкт «Будівництво загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (село Кваси, Рахівського району Закарпатської області).»
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар