В оздоровчому закладі «Берізка» стартував оздоровчий сезон (ФОТО)

травня 09 / 2021


5 травня в оздоровчому закладі «Берізка» Тячівської районної ради, розташованому у мальовничій місцевості села Вонігова, після вимушеної піврічної перерви прийняли перших юних відпочивальників.

32 школярі пільгових категорій з Тячівської, Усть-Чорнянської, Углянської та Буштинської територіальних громад будуть оздоровлюватись, відпочивати та набиратися сил упродовж 21-го дня.

…З самого ранку триває перший, довгоочікуваний заїзд. Учениці Малоугольківської ЗОШ І-ІІ ст. №2 ім.О.Шимона Марічка Савка, Оля Шугай та Ангеліна Литка вже не вперше приїхали до улюбленої «Берізки». Кажуть, довго чекали цього дня, і ось нарешті знову тут.

Дітей до закладу привозять батьки або опікуни. Після перевірки усіх документів вихователі інструктують дорослих та малечу.

Мама однієї з вихованок – відмінниці навчання Марія Савка розповідає: з нетерпінням очікувала старту оздоровчої зміни, адже до «Берізки» збирались ще восени минулого року, але не вийшло – оголосили карантин, і довелось розпаковувати речі. Коли ж заступниця директора школи сповістила про те, що «Берізка» знову запрацює, неабияк зраділи.

«Нещодавно моя донька вже тут оздоровлювалася, і їй тут усе дуже сподобалося: цікаві екскурсії, поїздки у басейн, конкурси, гарні вихователі, нові знайомства, – розповідає жінка. – А ще у таборі створені всі необхідні умови для дітей, облаштовані вбиральні у кімнатах. Тож і ми, батьки, задоволені».

Директор ОЗ «Берізка» Нінель Йосипівна Стойка каже: були повністю готові прийняти дітей на оздоровлення кожного дня. Адже забезпечені усім необхідним для того, щоби повноцінно працювати.

«Все це завдяки тому, що мали хороше фінансування минулого року, – розповідає керівник. – Сьогодні, в першу чергу, дякую головам громад, які відгукнулися на наше прохання і знайшли можливість відправити дітей до нас на оздоровлення. Це, в першу чергу, сироти, позбавлені батьківського піклування, діти з багатодітних та малозабезпечених сімей. Результативною виявилася і співпраця голів громад з головами Тячівської райради Ю.Ю.Берінде та РДА Тімура Аверіна, які роблять усе можливе для того, щоби зберегти «Берізку», – зауважує Нінель Йосипівна.

Мабуть, усі розуміють, що у нинішній час ковідної пандемії дітям, особливо з соціально незахищених сімей, як ніколи, потрібне оздоровлення та реабілітація. Адже багато хто перехворів на цю недугу. А повноцінне п’ятиразове харчування є важливою передумовою зміцнення дитячого імунітету, особливо, для тих, чиї сім’ї потрапили у скрутні умови та важкі життєві ситуації.

Щодо харчування, то у «Берізці» прагнуть, щоб тут усе було ідеально: і умови приготування їжі, і її розмаїття, і калорійність. З цією метою беруть на озброєння сучасні тенденції та не бояться змін і нововведень. Зокрема, розробили перспективне меню, де поєднують українську, закарпатську, угорську та чеську кухні – готують за «Збірником рецептур страв для харчування дітей шкільного віку в організованих освітніх та оздоровчих закладах» відомого кулінара Євгена Клопотенка, затвердженим Міністерством освіти і науки та МОЗ України.

Вже з другого дня зміни вихованці «Берізки» відвідуватимуть Вонігівську ЗОШ І-ІІІ ст. А дозвілля будуть проводити по-новому, адже у закладі повністю оновили план роботи. Щоб обрати найбільш оптимальний варіант, у таборі навіть конкурс оголосили на кращий план роботи. Щоправда, оскільки заклад не працював, багато працівників звільнилися, і конкурс не відбувся. Але з усіх запропонованих проектів цієї зміни буде запроваджено кілька нових ідей – щоденний відеозвіт про день, проведений у закладі, а також дітей навчатимуть створювати невеликі відеофільми за допомогою гаджетів – щоб зацікавити дітей проводити час у мобільних пристроях з користю для себе та інших. Багато заплановано й спортивних заходів, танцювальних, розважальних та інтелектуальних конкурсів, а також екскурсій. До послуг юних відпочивальників – тренажерний зал з інвентарем, столи для настільного тенісу, спортивний та ігровий майданчики, велика облаштована територія… На дітвору чекають нові друзі, знайомства, спілкування, гарні
емоції та моменти радості, які запам’ятаються на все життя.

«Закарпатські дороги відремонтували, тож географію поїздок у «Берізці» будемо розширювати. У планах – візити до Ужгородського, Мукачівського замків, Центру Європи на Рахівщині, а також екскурсії відомими туристичними родзинками Закарпаття. Причому напрямок традиційно обирають самі діти – голосуванням», – каже директор ОЗ «Берізка» Н.Й.Стойка.

За 12 років роботи дитячий оздоровчий заклад здобув велику популярність серед батьків Тячівщини. Тож уже з самого початку року вони цікавляться можливістю відправити сина або доньку на відпочинок саме сюди. Цього літнього сезону, як запевняє Нінель Йосипівна, для тих батьків, які не належать до пільгових категорій, теж буде можливість придбати путівку на оздоровлення. Її вартість незмінна – 7560 гривень за 21 день.

Наразі заклад готується до атестації, яка має відбутися днями за участю спеціалістів п’яти обласних відомств. Після цього тут зможуть приймати на оздоровлення дітей і з інших областей України. Адже табір забезпечений усім необхідним згідно з вимогами стандарту безпеки ХАССП, зокрема, проведено навчання з персоналом та дотримані усі норми. Відповідний сертифікат заклад отримає вже найближчим часом.

Найбільшою проблемою наразі є фінансування заробітної плати колективу. Щодо забезпечення цієї потреби на другий квартал, а також оплати за газ та енергоносії Н.Й.Стойка звернулася з листом до керівництва Тячівської районної ради та РДА. Поки це питання залишається невирішеним.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар