Понад 900 бюджетних установ області, серед яких — садочки та школи, можуть опинитися під загрозою припинення газопостачання

грудня 30 / 2020
Понад 900 бюджетних установ області, серед яких — садочки та школи, можуть опинитися під загрозою припинення газопостачання
Станом на 30 грудня, понад 900 бюджетних установ області, серед яких — садочки та школи, не мають постачальника газу. Відомості про постачальників для цих об’єктів відсутні на інформаційній платформі оператора газотранспортної системи АТ «Укртрансгаз». Такий стан справ буквально за 2 дні може призвести до складної ситуації, коли відбір газу даними установами вважатиметься несанкціонованим, що, у свою чергу, матиме негативні наслідки.

«Відповідно до чинного Кодексу ГРС, за відсутності у споживача постачальника, відбір газу ним вважається несанкціонованим. Якщо споживач не припинив, а навпаки продовжує відбір газу, у такому випадку вартість спожитого природного газу у відповідний період буде розрахована з коефіцієнтом 2. Простими словами, за спожитий газ такій установі доведеться сплатити подвійну вартість з наступним додатковим навантаженням на бюджет та безпосередньою відповідальністю керівника установи», — пояснила комерційна директорка АТ «Закарпатгаз» Юлія Соколова.

Якщо споживач не включений до реєстру споживачів будь-якого постачальника, він не тільки не має права здійснювати відбір природного газу з газорозподільної системи, але й зобов’язаний подати до Оператора ГРС письмову заяву про припинення розподілу природного газу на його об’єкт. Про це детально йдеться у пункті 4 глави 5 розділу VI Кодексу ГРС.

З метою недопущення порушень чинного законодавства та забезпечення сталого та безперебійного газопостачання об’єктів, адміністрація АТ «Закарпатгаз» просить невідкладно привести взаємовідносини з постачальником природного газу у правове поле та не допустити несанкціонованого відбору газу.

Так само договори на послугу з розподілу газу, укладені раніше між АТ «Закарпатгаз» та управліннями й відділами райдержадміністрацій та міськвиконкомів Закарпатської області, у зв’язку із завершенням адміністративно-територіальної реформи, теж потребують правового врегулювання. Адже частина об’єктів комунальної власності, у випадку непереукладення договорів або ж недолучення об’єктів до чинних договорів, можуть у новому році опинитися без газопостачання.

Тому новоутворені організації повинні звернутися до територіального відділення АТ «Закарпатгаз» за місцезнаходженням із заявою щодо укладення договору з розподілу природного газу або ж долучення об’єктів до чинних договорів та до 1 січня 2021 року надати Товариству інформацію щодо ідентифікаційного коду юридичної особи, копію документів щодо передачі майна від одного власника (чи то розпорядника) іншому.

Пресслужба АТ «Закарпатгаз»
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар