На території Карпатського заповідника поряд з природніми лісами і пралісами зростають штучні

грудня 06 / 2020
На території Карпатського заповідника поряд з природніми лісами і пралісами зростають штучні
На території Карпатського біосферного заповідника поряд з природніми лісами і пралісами зростають також штучні ліси, які були посаджені на місці зрубаних природніх лісів ще до створення заповідника.

Штучні ліси (переважно це монокультури ялини) є екологічно нестійкими і з віком пошкоджуються вітровалами, буреломами, шкідниками і хворобами лісу. Особливо загострюється проблема стійкості вторинних лісів під впливом змін клімату.

З метою запобігання розладів лісових екосистем необхідно збільшувати їх структурну та видову різноманітність. Екомоделями стійких угруповань є природні ліси і праліси.

Для переформування монодомінантних насаджень у змішані різновікові деревостани на засіданні Науково-технічної ради Карпатського біосферного заповідника 26 листопада 2020 року затверджено науково-практичну тему "Відтворення змішаних різновікових деревостанів Карпатського біосферного заповідника, шляхом переформування монокультур ялини, як засіб адаптації лісових екосистем до кліматичних змін" та відповідну Програму робіт.

Мирослав Кабаль,

завідувач лабораторії лісознавства КБЗ
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар