Уряд планує оновити громадський транспорт і в Ужгороді

листопада 18 / 2020
Спільно з Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) та активною місцевою владою Міністерство інфраструктури продовжує підготовку другої фази проекту «Міський громадський транспорт України ІІ», що передбачає оновлення парків громадського транспорту у різних українських містах. Попередньо визначено 18 міст-учасників проекту. Це Сєвєродонецьк, Вінниця, Ужгород, Черкаси, Кременчук, Біла Церква, Мелітополь, Кам’янське, Хмельницький, Тернопіль, Кривий Ріг, Дніпро, Луцьк, Запоріжжя, Львів, Полтава, Одеса та Чернівці. Про це повідомив Міністр інфраструктури Владислав Криклій.

«Завдяки нашому першому спільному проекту з ЄІБ «Міський громадський транспорт України І» у різних містах по всій країні зараз оновлюються тролейбусні, трамвайні та автобусні парки, замінюється застарілий громадський транспорт на новий – більш зручний, екологічний та сучасний. Ми, своєю чергою, ініціювали продовження цього важливого для наших міст проекту. І я вдячний, що європейська сторона підтримала нас у цьому. Вже попередньо визначено 18 міст, які братимуть участь у другій фазі проекту «Міський громадський транспорт України ІІ». Їх остаточний перелік буде сформовано після ратифікації відповідної фінансової угоди між Україною та ЄІБ», - зазначив очільник Міністерства.

Він зауважив, що цього разу проект «Міський громадський транспорт ІІ» включатиме лише підпроекти з розвитку екологічного громадського транспорту: закупівлі трамваїв, тролейбусів, рухомого складу метрополітену та електробусів. «Для Міністерства інфраструктури дуже важливим є перехід на екологічний транспорт. Це передбачено чинною Національною транспортною стратегією України до 2030 року і стратегією розвитку автомобільної промисловості, над якою ми зараз також активно працюємо. Використання електричного громадського транспорту не лише дозволить суттєво знизити рівень викидів у містах, а і максимально наблизить нас до європейських стандартів», - пояснив Міністр.

За його словами, фінансову угоду з ЄІБ щодо впровадження проекту «Міський громадський транспорт України ІІ» на суму 200 млн євро планується підписати вже наприкінці цього року, у грудні.

Орієнтовна загальна вартість проекту складає понад 400 млн євро, на які планується придбати більше 280 одиниць тролейбусів, 65 електробусів із зарядними станціями і без, 24 трамваї та близько 10 трамвайних вагонів. Також у рамках проекту передбачається будівництво та модернізація трамвайних і тролейбусних ліній, капремонт трамвайних вагонів та інші роботи.

Довідково

Європейський інвестиційний банк є партнером України у фінансуванні інфраструктури громадського транспорту з 2007 року. Проект технічної допомоги “Міський громадський транспорт України”, фінансований ЄІБ, сприяє успішній реалізації Міністерством інфраструктури та містами-учасниками підпроектів з оновлення міського громадського транспорту.

Проект також впливає на безпеку дорожнього руху в сільській місцевості, розвантажуючи транспортні шляхи та стимулюючи перехід з приватного на громадський транспорт. Крім цього, поступово наближає Україну до відповідних технічних нормативів, які відповідають чинним стандартам ЄС.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар