Мільйон дерев: Закарпаття долучається до всеукраїнської акції з озеленення

жовтня 11 / 2020
Охочі долучитися до акції мають зареєструватися у ґуґл-формі (див. у тексті), ініціативу можна підтримати фінансово й ресурсно.


Висадити мільйон дерев за добу – таку амбітну мету взяли на себе українці в рамках реалізації національного проєкту «Озеленення України». На Закарпатті його координує Ужгородський університет. 17 жовтня в області відбудеться акція з висаджування дерев, яка засвідчить український рекорд.

Представники команди «Озеленення Закарпаття»

Масштабне озеленення планували ще на березень. Тоді підписали меморандум про співпрацю між владою та установами, громадськими організаціями й представниками бізнесу краю. Однак через карантин плани довелося змінювати.

За цей час деякі організації, які зобов’язалися висадити дерева, свою частину угоди вже виконали, – розповідає Ганна Мелеганич – координаторка проєкту «Озеленення Закарпаття», директорка Ресурсного центру зі сталого розвитку УжНУ.

«Загалом на Закарпатті плануємо висадити до 100 тисяч дерев – це значна частина від загальної кількості в Україні. За першу, так би мовити, «карантинну» хвилю навесні деякі підприємці й організації вже посадили близько 300 деревцят. 17 жовтня плануємо висадити близько 10 тисяч дерев силами волонтерів, решту ж висадять працівники лісгоспів», – уточнює пані Ганна.



Висадка навесні

На Закарпатті основну кількість дерев висаджуватимуть на територіях лісгоспів у Воловецькому та Свалявському районах, де під посадку передбачені великі площі. Також, зі слів Ганни Мелеганич, бажання озеленити свої території садовими деревами висловили й 34 будинки сімейного типу у різних куточках області. Побільшає дерев і в Ужгороді – до участі в акції долучаються ОСББ, школи та садочки, Падіюн, ЗОЕНЦ, також озеленять територію парку Перемога (Кірпічка) та ділянку УжНУ на БАМі.

Помічниця ректора Крістіна Товт розповідає: «Ми плануємо висадити на території університету понад 100 дерев – їх надають держлісгоспи, частину купуємо самотужки. Із ділянкою під озеленення вже визначилися – це буде територія між студентськими гуртожитками і центральним корпусом на БАМі. Тепер там чагарники, які ми розчистимо, а представники інженерно-технічного та географічного факультетів уже розробляють схему парку, який закладемо. Цього року УжНУ святкує 75-у річницю, але через карантин відзначити її з розмахом не вдасться. Тож ми вирішили, що закладення парку поблизу університету стане доброю альтернативою святкуванню».
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар