Закарпатська поліція веде активну боротьбу з нищівною вирубкою лісів

вересня 30 / 2020

Ліс – одне з найбільших багатств гірського Закарпаття. Саме неповторні лісові краєвиди та цілюще гірське повітря щороку приваблюють у наш мальовничий край тисячі туристів з усіх регіонів України та з-за кордону.
Водночас саме варварська вирубка лісу, за оцінкою фахівців та громадськості, є першопричиною катастрофічних паводків, зсувів грунту та інших екологічних бід, які завдають лиха тисячам краян.
Наживаючись на варварському вирубуванні з метою наживи дерев, ділки тіньового лісобізнесу не думають ні про власне майбутнє, ні про те, що залишать завтра нащадкам.

А вихід із даної проблеми вбачається один – невідворотне покарання самих лісогубів. І хоча закон, передовсім стаття 246 Кримінального кодексу України, передбачає за нищення лісу не надто суворе покарання - штраф до 1700 гривень, а як максимум – обмеження чи позбавлення волі на строк до 3 років, тут важливіший сам факт невідворотності покарання.
Якщо правоохоронці вчасно викриють та притягнуть до кримінальної відповідальності одних негідників, які нищать наші ліси, а суд буде до них максимально принциповим, то такі кримінальні провадження стануть пересторогою для інших ділків.

Відрадно, що зі зміною керівництва обласного управління поліція Закарпаття явно активізувала роботу з протидії нелегальному лісовому бізнесу та варварському нищенню закарпатського лісу. Розпочаті кримінальні провадження доводяться до кінця, тобто направляються з обвинувальними висновками до суду. Судячи з інформаційних повідомлень обласного сайту поліції, такі справи останніми днями в активі районних відділків поліції Рахівщини, Тячівщини, Свалявщини тощо.

Зрозуміло, що кінцеве слово тут за судом. Однак принципова позиція в питанні боротьби з лісогубами керівництва поліції краю та, будемо сподіватися, й нового керівництва прокуратури області, обнадіює в тому, що спільними зусиллями правоохоронців, громадськості, журналістів ми зможемо покласти край варварському нищенню закарпатського зеленого золота.

Категорія : Суспільство


Залишити Коментар