Боржавська ВЕС: Донкіхоти загубили 20- га Боржавських полонин і сіли у калюжу (відео)

вересня 11 / 2020
Боржавська ВЕС: Донкіхоти загубили 20- га Боржавських полонин і сіли у калюжу (відео)

Ця стаття - відповідь на чергові безглузді та абсурдні побрехеньки противників ВЕС, яку планує побудувати турецький інвестор на полонині Боржава. Команда проекту ВЕС вкотре наголошує на необхідності уважного вивчення ЗВІТУ та ВИСНОВКУ ОВД, в яких усе детально розписано!

НЕВІДОМО ЩО, НЕВІДОМО ДЕ
Опоненти ВЕС заявляють, що (цитата) «Департамент екології Закарпатської ОДА зробив висновок про припустимість невідомо якої діяльності, що буде відбуватися невідомо де». Схоже, донкіхоти навіть не завдали собі клопоту прочитати Звіт чи хоча б Висновок Оцінки впливу на довкілля, де зазначена інформація про земельні ділянки, на яких планується будівництво ВЕС з необхідною інфраструктурою з чіткими кадастровими номерами. Охочі можуть перевірити цю інформацію у Висновку ОВД. Зазначену площу понад 30 га інвестор орендує з 2018 року, і, попри те, що будівництво ще не почалося, вчасно сплачує оренду плату до місцевих бюджетів. На сьогодні ця сума склала вже більше 3 мільйонів гривень (!!!), які поступили до бюджетів місцевих громад.

ЯКА КОРОВА ЗЛИЗАЛА 20 ГА?
У гонитві за сенсацією опоненти ВЕС проґавили 20 га Боржавських Полонин (цитата) «У тому ж висновку сказано, що для діяльності ВЕС буде задіяно “близько 50 га”. Постає питання: де решта майже 20 га і що там буде відбуватися?». А відповідь в тому ж Висновку ОВД: Земельні ділянки під дорогами та для прокладання кабельних підземних ліній будуть надані у користування за сервітутом. Загалом для діяльності ВЕС буде задіяно близько лише 0,01 % загальної площі Боржавських Полонин, давайте запам’ятаємо цю цифру.

ЗАСЕКРЕЧЕНЕ БУДІВНИЦТВО
«В ЖОДНОМУ ДОСТУПНОМУ ДЛЯ ГРОМАДСЬКОСТІ ДОКУМЕНТІ НЕ ВКАЗАНО, ДЕ САМЕ БУДУТЬ РОЗТАШОВАНІ ЦІ ДОРОГИ І КАБЕЛЬНІ ЛІНІЇ, А ТАКОЖ НЕ ОПИСАНІ РОБОТИ З ЇХ ПРОКЛАДАННЯ», переконують противники ВЕС, які, судячи з усього, Звіту ОВД і в очі не бачили. Бо в документі зазначено, що при розміщенні ВЕУ враховувалась НАЯВНІСТЬ ДОРІГ для транспортування обладнання та можливість організації під’їздів до ВЕУ з метою максимального ВИКОРИСТАННЯ ІСНУЮЧОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ та меншого впливу на довкілля. З переліком шляхів можна ознайомитись на сторінках 62, 63 та 68 Звіту з ОВД. А якщо опоненти перегорнуть сторінку, то побачать і схему інженерних мереж. Щодо так званого опису робіт, законодавство України не зобов’язує пояснювати ніякі технологічні процеси, АЛЕ інвестор нічого не приховує і вже неодноразово оприлюднював, зокрема технологію, яку застосовуватиме для реконструкції доріг. Дізнатися про неї можна за цим посиланням https://www.youtube.com/c/SmartBorzhava/videos . Щодо прокладання кабелів, то її опонентам та екологам-гастролерам пояснювали авторитетні науковці та провідні фахівці під час громадських слухань. Хто забув, переходьте за посиланням https://www.youtube.com/c/SmartBorzhava/videos і ознайомтесь.

НЕПОМІЧЕНО ВТРАЧЕНА ПОЛОНИНА БОРЖАВА

Звіт та Висновок ОВД знаходяться у публічному доступі, тому кожний закид опонентів можна легко перевірити. А от їхня маніакальна увага до ВЕС, яка займе лише 0,01 відсотка полонини Боржава і, згідно з висновком ОВД, не має негативних наслідків для довкілля, наштовхує на негативні думки, бо не помітити втрату 450 га та ще майже 550 га сумнівної оренди неможливо. Чому «екологи-активісти» мовчать про цю підозрілу приватизацію і не боряться за повернення Полонини, коли навіть верхівки гір знаходяться у приватних руках? Новий господар може звести що йому заманеться і питати дозволу не буде. На жаль, приклади вже є: всім відомо, як забудовують територію довкола Шипоту і прокладають нові дороги до нових маєтків.

Отож, вмикаємо критичне мислення та перевіряємо інформацію!

ДОВІДКА: Загальна потужність ВЕС на полонині Боржава - 120 МВт. Передбачається будівництво 30 вітрогенераторів на території п'яти сільрад у Воловецькому та Свалявському районах (за межами населених пунктів). Замовник проекту - турецький енергетичний холдинг GURIS, виконавець - ТОВ "Атлас Воловець Енерджи". Турецький інвестор має бездоганну репутацію, багаторічний досвід і успішно реалізовані проекти, зокрема і в Україні. Так на Одещині з вересня 2019 року працює перша ВЕС в області. Вітропарк потужністю 32 МВт розташований в Овідіопольському районі.
Розміщення ВЕС на Боржаві не заважає будівництву запланованого гірськолижного курорту, який був анонсований Офісом Президента та Закарпатською обласною державною адміністрацією.

Йдеться на офіційні сторінці проекту Воловецької ВЕС - Smart Borzhava
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар