Голова Закарпатської ОДА перевірив фермерське підприємство «Коник»

липня 02 / 2020
Голова Закарпатської ОДА  перевірив  фермерське підприємство «Коник»
Олексій Петров ознайомився із діяльністю одного з провідних сільськогосподарських підприємств регіону.
Керує «Коником» Василь Мелеш. На території села Сторожниця, де розташоване господарство, вирощують фрукти (яблука, груші, сливи, абрикоси та черешні), саджанці плодових дерев, а також виробляють 100% натуральний сік із власної сировини.
Гордістю фермерського підприємства є черешневий сад, у якому зібрані 11 видів дерев французьких, чеських, англійських, канадських та італійських сортів. Плоди деякий видів досягають діаметру 32 мм. Збирають врожай вручну, за допомогою так званої гідравлічної основи. Це підйомна конструкція, на якій може знаходитися одразу до 6 осіб.

Як розповів Василь Мелеш, плодові дерева вибагливі та вразливі до шкідників. Щоб забезпечити належний догляд рослинам, на території насаджень встановили метеостанцію. Це технологія, яка дозволяє фіксувати кліматичні зміни та відстежувати періоди росту дерева. Дані зчитуються, аналізуються та у режимі онлайн надсилаються висновки і рекомендації для фермера. До прикладу, якщо є загроза шкідників, система видає рекомендацію до обробки дерев. Раніше насадження обробляли за фіксованим календарем, навіть якщо загрози рослині не було. Нова технологія дає можливість зайвий раз не обприскувати дерева, а лише за потреби.

Під час візиту голова Закарпатської ОДА ознайомився із тонкощами фермерської справи, оглянув фруктові сади. Під час розмови з Олексієм Петровим, Василь Мелеш розповів про труднощі, які виникають у роботі господарства. Йдеться про реєстрацію нових сортів плодових дерев (процедура включає генетичний аналіз; вона довготривала і дороговартісна), та відповідність українського реєстру європейському (деяких сортів, зареєстрованих в Європі, немає в українських списках). Це унеможливлює експорт/імпорт таких насаджень.

Наразі фермерське господарство «Коник» планує придбати сортувальну лінію для плодів. Сучасні технології такого обладнання дозволять відбирати плоди за розмірами, розрізняти дефекти плода набагато швидше. Наразі цей процес на підприємстві відбувається вручну.

Олексій Петров високо оцінив роботу господарства: «Вражає поєднання сучасних технологій і людської праці. Я побачив любов до справи. Дякую за вашу зразкову роботу. Добре що є такі підприємства. Я пишаюся вами».

Довідка: Для зберігання фруктів фермерське господарство використовує 4 холодильники загальною ємністю 6400 тонн. Зокрема, у 2018 році завершено будівництво холодильника з регульованим газовим середовищем (1200 тонн). Технологія, за допомогою якої кисень викачується із приміщення, а вуглекислий газ регулюється комп’ютерною програмою, покращує якість зберігання плодів. Кошторисна вартість обладнання склала 23 млн. грн. Із них підприємство отримало компенсацію нормативних витрат на суму 10 млн. грн. згідно з програмою «Держана підтримка розвитку хмелярства, закладання молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними».

У 2019 році ФГ придбало частину лінії товарної обробки плодів та отримало компенсацію нормативних витрат з державного бюджету майже 1 млн. грн.
Голова Закарпатської ОДА  перевірив  фермерське підприємство «Коник»
Голова Закарпатської ОДА  перевірив  фермерське підприємство «Коник»
Голова Закарпатської ОДА  перевірив  фермерське підприємство «Коник»
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар