Як на Закарпатті провели перше зовнішнє незалежне оцінювання 2020 року в умовах карантину (фото)

червня 25 / 2020
Як на Закарпатті провели перше зовнішнє  незалежне  оцінювання  2020  року  в умовах карантину (фото)
Сьогодні, 25 червня, розпочалося зовнішнє незалежне оцінювання 2020 року. Першим предметом цьогорічного тестування є математика.

Підготовка до проведення зовнішнього незалежного оцінювання на території області відбувалася згідно з чинними документами Міністерства освіти і науки України, Українського та Івано-Франківського регіонального центрів оцінювання якості освіти, розпорядженнями голови облдержадміністрації від 29.11.2019 № 672 „Про підготовку та проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році” та 15.06.2020 № 308 „Про здійснення організаційних заходів із проведення у 2020 році зовнішнього незалежного оцінювання, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування”, а також рядом наказів департаменту освіти і науки облдержадміністрації та Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти.

У проведенні ЗНО-2020 кардинальних змін порівняно з минулим роком не відбулося. Однак постанова Кабінету Міністрів України від 20 травня 2020 року № 392 ,,Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів”, доручення Прем’єр-міністра України Шмигаля Д.А. від 28 травня 2020 року № 18243/8/1-20 за результатами наради членів Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 26.05.2020, Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів при проведенні зовнішнього незалежного оцінювання, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування в період карантину в зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 21 травня 2020 року № 24, внесли суттєві застереження, які вимагають зберегти життя і здоров’я здобувачів освіти та залучених до проведення ЗНО працівників.

Підписаний 18 червня 2020 року Президентом Володимиром Зеленським Закон України надав можливість звільнити від проходження державної підсумкової атестації (ДПА) у будь-якій формі здобувачів освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2019/2020 навчальному році. Водночас вони мають право пройти атестацію за власним бажанням. Випускникам, які не бажають проходити ДПА, заклади мають видати свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти і додатки до них із записом ,,звільнений(а)” у відповідній графі бланку додатка. При цьому здобувачі освіти, які претендували на Золоту або Срібну медаль, мають право отримати такі медалі без проходження ДПА. Додатково наголошуємо: Закон не звільняє від проходження ЗНО здобувачів освіти, які планують вступати до закладів вищої освіти у 2020 році.

У цьому році зовнішнє оцінювання проводиться із 11 предметів: математики, української мови і літератури, англійської, німецької, іспанської, французької мов, історії України, біології, фізики, географії, хімії.

Учасники зовнішнього незалежного оцінювання мають право на складання тестів не більше як із чотирьох навчальних предметів.

ЗНО-2020 проходитиме у терміни з 25 червня до 17 липня – основна сесія та з 23 липня до 11 серпня 2020 року – додаткова сесія.

Відповідно до наказу департаменту освіти і науки облдержадміністрації та Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти для проходження тестування з української мови та літератури в області працюватимуть 53 пункти тестування проведення ЗНО, з історії України – 43, організовані на базі закладів загальної середньої освіти 12 адміністративно-територіальних одиниць. Для складання біології та географії пункти тестування організовано у семи районах (містах), а з решти предметів – у чотирьох округах проведення зовнішнього незалежного оцінювання – містах Ужгород, Мукачево, Хуст і Виноградів.

За кількісними показниками в розрізі предметів ЗНО виявили бажання складати: з української мови та літератури – 12 834 особи; з історії України – 10 312 осіб; з математики – 3997 осіб; з біології – 5202; з англійської мови –2636 осіб; з географії – 4905 осіб; з хімії – 343; з фізики – 559; з німецької мови –112; з французької мови – 22 особи.

Переклад тестів мовами національних меншин буде здійснюватися для 1641 особи, у т.ч. угорською мовою – 1511, румунською – 85, російською – 45.

До роботи на пунктах проведення ЗНО в якості персоналу буде залучено понад 3,5 тис. працівників області.

Прикро, але доводиться констатувати, що на організацію цьогорічної кампанії зовнішнього незалежного оцінювання впливає чимало як об’єктивних, так і суб’єктивних чинників.

Спочатку світова пандемія коронавірусу внесла свої корективи у строки проведення тестування, зумовила необхідність дотримання чітко регламентованих вимог і правил. У зв’язку з цим довгі дискусії точилися навколо кола учасників тестування. Зрештою крапку у цьому було покладено ухваленням змін до законів України, що регламентують питання завершення навчального року. Ще один іспит від природи на виваженість, витривалість, необхідність швидко й адекватно ухвалювати рішення мусив пройти упродовж останніх днів Західний регіон України, у тому числі і Закарпаття.

Та попри локальні перешкоди на шляхах області, пов’язані з негодою, сьогодні на 17 пунктів тестування з’явилися, у тому числі і завдяки підвезенню шкільними автобусами, 3 168 осіб, щоб стати на один крок ближче до своєї мети – вступити до закладу вищої освіти.

З фотографій видно: на пунктах створено безпечні умови, дотримано усіх протиепідемічних заходів.

Зараз головне – зібратися з думками, опанувати емоції і з холодним розумом правильно виконати тестові завдання, запропоновані у сертифікаційній роботі з математики.

Щиро дякуємо всім, хто не пошкодував сил, часу, терпіння, професіоналізму і зробив усе можливе і неможливе для того, щоб ЗНО розпочалось. Віримо, що усі наступні тестування пройдуть так, як заплановано. І в такий спосіб долучимося до здійснення дитячих мрій.
Як на Закарпатті провели перше зовнішнє  незалежне  оцінювання  2020  року  в умовах карантину (фото)
Як на Закарпатті провели перше зовнішнє  незалежне  оцінювання  2020  року  в умовах карантину (фото)
Як на Закарпатті провели перше зовнішнє  незалежне  оцінювання  2020  року  в умовах карантину (фото)
Як на Закарпатті провели перше зовнішнє  незалежне  оцінювання  2020  року  в умовах карантину (фото)
Як на Закарпатті провели перше зовнішнє  незалежне  оцінювання  2020  року  в умовах карантину (фото)
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар