Організація та проведення культурно-мистецьких масових заходів задля популяризації краю

червня 03 / 2020
Організація та проведення культурно-мистецьких масових заходів задля популяризації краю

З цією метою на розгляд профільної комісії облради, за поданням департаменту культури ОДА, внесено проєкт рішення “Про хід виконання у 2019 році Програми розвитку культури і мистецтва в області на 2016-2020 роки”.

Як зазначається в документі, реалізація цієї Програми у 2019 році сприяла подальшому розвитку культури і мистецтва області, поліпшенню рівня культурного обслуговування населення Закарпаття, відзначенню державних свят і подій, збереженню та популяризації кращих народних звичаїв, традицій, обрядів, розширенню доступу до культурно-мистецьких надбань та інформації.

Так, протягом звітного періоду проведено фестивалі, конкурси, концерти, свята, пленери, ювілеї, вечори, акції, наради, конференції, огляди, майстер-класи тощо.

Здійснено заходи з презентації культурно-мистецького потенціалу Закарпаття у мм. Прага, Київ, Львів, Дрогобич, Стрий, підтримку фестивалю „Ужгородська палачінта”, з нагоди проведення Дня добросусідства на українсько-словацькому кордоні, свята проводів отар на полонини (Синевирський перевал), фестивалю „Праліс-Фест”, обласного сільськогосподарського ярмарку „Золота осінь – 2019” та ін.

Фінансувалися за рахунок коштів Програми проєкти творчих спілок, майстер-класи із писанкарства для вихованців дитячих будинків області, з кераміки, творча лабораторія майстрів гончарства, виставки творів закарпатських митців.

Для бібліотек області придбано та розподілено 1845 примірників книг. Придбано також 18 ноутбуків і передано бібліотекам Берегівського, Великоберезнянського, Виноградівського, Воловецького, Перечинського, Свалявського, Рахівського, Хустського районів. Проведено ряд заходів з популяризації книги та читання,

У 2019 році підведено підсумки та вручено обласні премії за 2018 рік у галузях: літератури імені Ф. Потушняка, музичного та виконавського мистецтва імені Д. Задора, образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва імені Й. Бокшая та А. Ерделі, у галузі театрального мистецтва імені братів Ю.-Августина та Євгена Шерегіїв і, вперше, – у галузі хореографічного мистецтва імені К. Балог. Вручено 22 обласні премії, із них: 20 премій окремим митцям, одну премію хореографічному колективу та одну премію режисерсько-постановочній групі.

За рахунок коштів Програми культури і мистецтва придбано також сценічні костюми для народного ансамблю пісні і танцю „Плай” Воловецького будинку культури, народного аматорського хору духовної пісні ім. М.Чайковського Свалявського будинку культури, музичні інструменти для Закарпатського обласного театру драми та комедії та ін..

Проведено низку мистецьких фестивалів.

Обсяг фінансування Програми уточнювався під час складання проєктів обласного бюджету у межах видатків, що передбачені головному розпорядникові бюджетних коштів, відповідальному за виконання завдань і заходів Програми.


Пресслужба облради
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар