Одним з головних гуцульських ремесел є різьбярство (відео)

травня 15 / 2020
Одним з головних гуцульських ремесел є різьбярство (відео)
Одним з головних гуцульських ремесел є різьбярство. На Рахівщині, де завжди було багато лісу – виготовлення предметів побуту, декору, сувенірів та аксесуарів з дерева є традиційним.

Природа Карпат завжди мала величезний вплив на духовний світ і естетичні уявлення гуцулів. Багата фантазія представників цього субетносу проявилася в яскравому своє¬рідному мистецтві, зокрема в різьбленні на дереві. Василь Робчук – різьбяр з Ясіня.

Каже, що віддав цій справі більше 50 років. І це не просто хобі. Робота з деревом – це життя. Працює майстер вдома. В дворі відразу відчувається, що тут живе людина з золотими руками. Частина будинку, ганок, фігурки на подвір’ї – все виготовлено паном Василем.

Остання пристрасть різьбяра – вази. Каже, що більшу частину його робіт виконує природа – він лише довершує образ.Окрім ваз, пан Василь виготовляє чимало іншої сувенірної продукції.

Каже, що колись шаленою популярністю користувалися орли, нині ж найбільший попит на фігурки гуцулів. А також гномів та ведмедів. Їх, в основному, замовляють для дитячих майданчиків. Процес їхнього виготовлення досить тривалий. Дуже важливим у цій справі є «розуміння» матеріалу з яким працює майстер. Василь Робчук каже, що на різьбярстві можна заробляти, але постійно треба в цю справу вкладати, а найголовніше – любити те, чим займаєшся.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар