Стало відомо, чому в Ужгороді високий відсоток хворих на коронавірус

травня 01 / 2020
Стало відомо, чому в Ужгороді високий відсоток хворих на коронавірус
На 9 годину 1 квітня в Ужгороді зареєстровано 164 випадки захворювання на COVID-19. Показник захворюваності на 100 тисяч населення складає 139,4, повідомляє управління охорони здоров'я Ужгородської міської ради.

Аналогічний показник по Закарпатській області – 34,9. Для порівняння, показник захворюваності на коронавірус в Івано-Франківську – 87 на 100 тисяч населення, у Львові – 36,6 на 100 тисяч населення, у Тернополі – 26,2. Якщо брати суху статистику, то можна зробити висновок, що поширення коронавірусної хвороби серед ужгородців чи не з найвищих у країні.

Однак, світова практика показує: коронавірус виявляють частіше, якщо більше тестують. Так, рівень обстеження населення методом полімеразної ланцюгової реакції в Ужгороді складає 513 на 100 тисяч населення, по Закарпатській області – 206 на 100 тисяч населення.

Тобто в Ужгороді тестують у 2,5 рази більше, ніж загалом по області, тому і виявляють більше хворих. Значна кількість підтверджених випадків захворювання на COVID-19 в Ужгороді свідчить про скрупульозне встановлення кола контактних осіб, належну роботу сімейних лікарів із ними. Підтвердження цього також – високий відсоток амбулаторних хворих: зі 158 виявлених на сьогодні на стаціонарному лікуванні – 35 ужгородців, а 115 лікуються амбулаторно, тобто вдома. Завдяки своєчасному виявленню у нас і низький рівень смертності.

В Ужгороді створено 4 комунальні і 1 приватна мобільні медичні бригади, які забезпечують відбір матеріалів для тестування методом ПЛР усіх, хто має для цього показання. Працівники комунальних медзакладів Ужгорода забезпечені всіма засобами захисту.

Нагадаємо, на двох позачергових сесіях міської ради медичним закладам виділили додаткові 14 млн грн на придбання, у тому числі, дезінфікуючих засобів, антисептиків, засобів індивідуального захисту. На території міста знаходяться обласні медичні заклади і медзаклади вторинного рівня, що обслуговують Ужгородський район. Відповідно, в обласному центрі велика кількість медичних працівників, чим можна пояснити, що серед хворих на коронавірус багато медиків, на 30 квітня – 50 осіб.

Утім, варто відзначити і те, що частина містян не дотримуються визначених протиепідемічних вимог, що призводить до зростання захворюваності. Незважаючи на постійні звернення та заклики не порушувати карантинні заходи, багато ужгородців безвідповідально ставляться і до свого здоров’я, і до здоров’я оточуючих.

Окремі суб’єкти господарювання, яким дозволено працювати під час карантину, але з дотриманням усіх санітарних норм та вимог, їх порушують. До речі, сьогодні правоохоронці склали протоколи щодо 2 кав’ярень у центрі Ужгорода, власники сплатять чималий штраф.

Дотримуйтеся всіх карантинних заходів, щоб не допустити критичного поширення коронавірусу в нашому місті, інформує ужгородська міська рада.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар