Лісівники Рахівщини продовжують підготовку до весняної лісокультурної кампанії

квітня 20 / 2020
Лісівники Рахівщини продовжують підготовку до весняної лісокультурної кампанії
Черговим етапом підготовчих робіт здійснено викопку, сортування і складання у пучки посадкового матеріалу та закладка сіянців і саджанців на зберігання у снігову яму. Зберігання посадкового матеріалу таким способом, зі слів лісничого, найбільш ефективний спосіб забезпечити хорошу приживаність сіянців і саджанців на лісових зрубах. Справа у тому, що територія лісництва розташована на гірських схилах з різними висотами, і характеризується специфічними кліматичними умовами зі зниженням температур по мірі підняття вгору. Відповідно до існуючого температурного режиму відбувається і процес початку вегетаційного періоду у рослин. Таким чином, у низинній частині лісництва, де розташовано розсадник, вегетаційний період розпочинається швидше ніж на віддалених ділянках, що потребують лісовідновлення, які, зазвичай, на цей час ще вкриті снігом.
З точки зору фізіології рослин, найкращим строком викопування садивного матеріалу є період їх відносного фізіологічного спокою, тобто до початку вегетаційного періоду. Викопані ранньою весною сіянці і саджанці до початку інтенсивного сокоруху, мають високу коренеутворювальну здатность і краще приживлюються на площі садіння. Для забезпечення якісного лісовідновлення, а також з метою продовження строків весняного садіння, лісівники проводять штучне затримання початку росту садивного матеріалу шляхом регулювання режиму його зберігання. Для цього сіянці і саджанці до початку їх вегетації викопуються, сортуються і переносяться до снігових ям де зберігаються за умов пониженої (близько 0°С) температури. Зберігання посадкового матеріалу у сніговій ямі дозволяє продовжити стан вимушеного спокою рослин до часу настання сприятливих умов на ділянках, що потребують лісовідновлення. У такий спосіб створюються оптимальні умови для створення високопродуктивних лісових культур та ефективного лісовідновлення на всій території лісництва.
«Вже з наступного тижня у Довжанському лісництві розпочинається весняна посадка лісових культур. Цього року на території лісництва заплановано висадити 106,5 тис сіянців і саджанців лісоутворюючих порід, серед яких 88,2 тис ялини, 24 тис ялиці, 18 тис клена-явора, 14 тис бука лісового, 4 тис ясена, 2 тис модрини і 600 шт. сосни. Через своєрідні кліматичні умови терміни весняної лісокультурної кампанії у нас дуже стислі. За короткий час ми повинні провести заліснення усіх минулорічних зрубів. Тому підготовку до весняної посадки проводимо завчасно, і вже зараз 70 % посадкового матеріалу закладено на зберігання у снігову яму, і вони вже готові до посадки і життя у великому лісі» - зазначає лісничий Михайло Кувік
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар