Буде вода — буде життя! Сьогодні — Всесвітній день водних ресурсів

березня 22 / 2020
Буде вода — буде життя! Сьогодні — Всесвітній день водних ресурсів
Щорічно 22 березня відзначається Міжнародний день води, який покликаний нагадати громадськості про важливість збереження водних ресурсів. Ця дата допоможе довести до світової громадськості заходи, спрямовані на очищення та відновлення водних ресурсів, нагадає про негаразди екосистеми в цілому.

Цього року ООН обрала актуальну тему Всесвітнього дня води «Вода та зміни клімату – прискорення дій». Слід сказати, що ця дата пов’язана із 1992 роком, коли у Ріо-де-Жанейро відбулася Конференція ООН, присвячена довкіллю та та розвитку (UNCED).

Генеральна Асамблея ООН, прийняла резолюцію про те, що 22 березня відзначатиметься як Міжнародний день води. Країнам було запропоновано впроваджувати рекомендації ООН та відповідно проводити освітницьку діяльність для здійснення пропаганди збереження водних ресурсів.

Починаючи з 2003 р. щорічно в Україні проводиться міжнародний водний форум «АQUA UKRAINE», завданням якого є – усвідомлення громадянами України дбайливого ставлення до водних ресурсів, збереження і раціональне використання природних і штучних водних об’єктів, дотримання вимог Водного законодавства.

Вода – це основний фактор, що визначає стабільний розвиток людства, економіки кожної країни, має величезний вплив на самопочуття людини. Враховуючи дані Всесвітньої організації охорони здоров?я, близько 90 % хвороб виникають через вживання неякісної води. Незначна частина водних запасів планети придатна для пиття, запаси прісної води є мінімальними.

В Україні проблема води особливо гостра. За визначенням Європейської комісії ООН, держава, водні запаси якої не перевищують 1,5 т.м.куб.на одну людину, вважається незабезпеченою (для України цей показник 1,09 т.м.куб).

В Україні віддавна люди з великою повагою ставилися до криниць, джерел, колодязів, їх упорядковували, прикрашали іконами та рушниками.



У Берегівському та Іршавському районах, основні водні джерела (річки, канали, потічки), а також гідротехнічні споруди (греблі, шлюзи, водовипуски) підпорядковуються Берегівському міжрайонному управлінню водного господарства., яке здійснює в межах наданих йому повноважень експлуатацію загальнодержавних і міжгосподарських меліоративних систем, водогосподарських об’єктів, будівництво гідротехнічних споруд.
Буде вода — буде життя! Сьогодні — Всесвітній день водних ресурсів


Працівники Берегівського МУВГ професійно виконують державну програму з охорони, раціонального використання і відтворення водних ресурсів, безаварійного функціонування гідротехнічних споруд, захисту населених пунктів від паводків.

Загалом основним водними артеріями в управлінні є р.Тиса, р.Боржава, р.Ільничка, р.Синявка р.Іршавка і всі вони потребують бережного відношення та захисту від забруднення.

Пам’ятайте- саме від нас залежить і чистота наших річок і уникнення катастрофічних паводків.

Закликаємо усіх дбати про чарівну карпатську природу, оберігати наші річки та робити все можливе, щоб залишити нашим нащадкам безцінний скарб- чисту воду.

Василь ТУРЯНИН, начальник Іршавської експлуатаційної дільниці Берегівського міжрайонного управління водного господарства
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар