Великий піст-2024: коли розпочинається, що треба знати і як харчуватися в цей особливий період

лютого 29 / 2024
Великий піст-2024: коли розпочинається, що треба знати і як харчуватися в цей особливий період

З 1 вересня 2023 року Православна церква України перейшла на новий церковний календар – новоюліанський. А тому дати неперехідних церковних свят і постів, прив’язаних до них, змістилися на 13 днів раніше.

Натомість дата найбільшого Великого посту в році залежать від дати святкування Великодня. Це перехідне свято, а значить його дата і дата посту щороку змінюється.

Цьогоріч в Україні святкуватимуть Великдень 5 травня.

Gazeta.ua розповість, чому Великий піст настільки важливий.

Великий піст починається за сім тижнів до Воскресіння Господнього. Він триватиме з 18 березня до 4 травня. Вважається одним з найсуворіших.

Великий піст: історія
Великий піст був встановлений Церквою у пам’ять про поневіряння Сина Божого пустелею. Він протягом 40 днів відмовляв собі у спокусі, не споживав в їжу м’ясні страви, не веселився і не розважався.

Перший день Великоднього посту носить назву Чистий понеділок, а весь перший тиждень — Чистою седмицею. Наші предки цього дня їли гриби, квашення. Другий тиждень посту називають Друга седмиця. В давнину дівчата в цей період починали вишивати свій майбутній одяг для вінчання.

Третій та четвертий тижні в Церкві називають Хрестопоклонними. В четвер зазвичай господині пекли печиво з пісного тіста у вигляді “хрестів” із родзинками посередині. Хрест був особливо шанований серед вірян, адже Ісус Христос прийняв смерть заради людства саме на хресті.

П’ятий тиждень називають Похвальною седмицею, а шостий — Вербною неділею. Субота Вербної неділі називається Лазаревою суботою, адже цього дня згадують Лазаря, що був братом Марфи і Марії. Його воскресив Ісус Христос.

Великий піст завжди починається в понеділок та завершується в суботу. Триватиме сім тижнів. Цей період віряни присвячують духовному очищенню, самопожертві та стриманості. Тому потрібно утриматися не лише від споживання певних продуктів, а й дотримуватись правильної поведінки. евних поведінкових норм. Зокрема, під забороною розваги та забави, вінчання, погані думки, плітки, обговорення та засудження інших людей, лайка та гріховні думки.

Як треба харчуватися в Великий піст
На столі повинні бути лише пісні страви. У Великий піст потрібно хоча б раз причаститися і сповідатися.

Під час Великого посту забороняється вживати в їжу м’ясні продукти, рибу, яйця, молоко, а ще споживати продукти частіше одного разу на день, пити алкогольні напої, палити.

Дозволяється рослинна їжа (фрукти, овочі, сухофрукти), соління і квашення, сухарі, чай, бублики, гриби, горіхи, чорний і сірий хліб, каші на воді, киселі.

По суботах та неділях, а також в дні великих свят, які збігаються з Великим постом, дозволяється додати до раціону пісну олію, вино, а вживання їжі збільшується до двох разів на день.

Перші чотири дні посту і вся Страсна седмиця (останній тиждень) вважаються найсуворішими.

В Чистий понеділок (перший день посту) та Велику п’ятницю (остання перед Великоднем) заборонено вживати їжу.

В першу п’ятницю Великого посту дозволяється їсти тільки відварену пшеницю з цукром чи медом.
Категорія : Релігія


Залишити Коментар