Сьогодні Покровська батьківська субота 2023: як поминати і що не можна робити

вересня 30 / 2023
Сьогодні Покровська батьківська субота 2023: як поминати і що не можна робити

Цього року за новим церковним календарем Покровська субота припадає на 30 вересня, в останню суботу перед святом. Це один із поминальних днів у році, які ще називають батьківські суботи. У цей день поминають померлих близьких, родичів, знайомих.

Щороку Покровська субота випадає на різні дати – вона залежить від дня святкування Покрови Пресвятої Богородиці.


Традиція поминати померлих існувала ще в дохристиянський період. Покровська субота, як поминальний день, з’явилася в XVI столітті – в пам’ять про православних воїнів, які загинули за Батьківщину. Цього дня моляться за померлих близьких, насамперед за покійних батьків, а також за українських військових, які не повернулися додому з фронту.

Що треба робити
Зранку йдуть до храму на поминальну службу. Там ставлять свічки за упокій, подають записки про поминання. Несуть у храм і панахиду – хліб, випічку, овочі, фрукти, заведено подати милостиню нужденним.

Але головне – це молитва, вважається, що так християни просять у Всевишнього заступництва для померлих. Якщо немає можливості піти до храму, то помолитися можна і вдома.


У суботу перед Покровою традиційно відвідувати могили померлих і привести їх до ладу. Дуже добре, якщо приберете занедбані.

Увечері на Покровську суботу заведено збиратися сім’ями за спільним столом. За звичаєм подають кутю, як символ вічного життя. За давнім повір’ям, кладуть більшу кількість приборів – для душ померлих.

Що не можна робити
Церква забороняє замовляти панахиду за самогубцями.

Не можна поминати померлих алкоголем;

залишати алкоголь та їжу на могилах; галасувати на кладовищах, сміятися;

згадувати і говорити про тих, кого вже немає, погано;

лаятися, лихословити, сваритися з близькими;

займатися важкою фізичною працею.

Також не можна цього дня відмовляти в милостині та допомозі – нехай вона буде навіть невелика, важливий сам вчинок.
Категорія : Релігія


Залишити Коментар