25 березня: народне свято і прикмети погоди, що не можна робити сьогодні

березня 25 / 2023

Народне свято 25 березня відоме під назвами Феофанів день, Феофан - сніг розтанув.


Православні відзначають церковне свято 25 березня на честь преподобного Феофана Сповідника і святителя Григорія Двоєслова. У Київській Русі в цей день виходили в після зустрічати весну. Зими раніше були сніговими і затяжними, і до 25 березня сніг тільки починав танути, а грунт тільки починав зігріватися. Якщо сніг вже повністю зійшов, то 25 березня вважається вдалим для посіву редису.

Через танення снігу вулиці в цей час покривалися брудом і ставали непрохідними. Неможливо було далеко пройти пішки або проїхати на возі. Тому дату 25 березня проводили в межах свого двору і день здавна вважали невдалим для подорожей.

25 березня наші предки розкидали зерно, хлібні крихти або горіхи для птахів. Вірили, що це допомагає наблизити прихід весни і приверне птахів до саду. Також на Феофана водили коней до джерела і давали їм попити ключової води. Вірили, що після цього кінь буде здоровим.


У день Феофана було прийнято окроплювати будинок і вхідні двері святою водою. Вірили, що після цього ритуалу в будинок не зможуть проникнути нечисті сили і не упокоєні душі покійних мешканців.

Також 25 березня проводили ритуал для грошового достатку. Для цього перед вечерею на чотири кути столу клали по монеті. Потім вечеряли і після трапези монети прибирали в гаманець старшого члена сім'ї.

Що не можна робити 25 березня
Дата 25 березня вважається невдалою для будь-яких подорожей і далеких поїздок. Якщо ж все ж потрібно кудись поїхати, то не буде зайвим взяти з собою в дорогу ікону або натільний хрестик.

Поганою прикметою вважається довго спати 25 березня. Чим раніше сьогодні встанете, тим вдаліше будуть справи.

Також в цей день не можна брати що-небудь безкоштовно. Краще дати натомість символічну суму чи якусь річ.

У цей день не можна лаяти, бити коней і кричати на них. До коней в день Феофана потрібно ставитися до повагою, інакше почнеться падіж худоби.

Прикмети погоди 25 березня
Існують такі прикмети про погоду в цей день:

Коні неспокійно поводяться і хочуть повернутися в стійло - до дощу.
Багато мишей з'явилося - до неврожайного року.
Якщо кроти почали копати землю, то вже пора засівати город.
Ворони сидять на землі - до потепління, на гілках дерев - до морозів.
Густий туман вранці обіцяє погіршення погоди.
Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.
Категорія : Релігія


Залишити Коментар