23 грудня: народні свята та прикмети погоди, що заборонено робити

грудня 23 / 2022

Християни відзначають церковне свято 23 грудня на честь християнського мученика і цілителя міни красномовного. У Київській Русі він вважався цілителем від очних хвороб. Йому молилися про гострий зір і позбавлення від хвороб очей.

Також наші предки вважали, що святий Міна допомагає "побачити" правду і відрізнити її від брехні. У цей день намагалися не брехати, оскільки побоювалися, що обман швидко розкриється.

Дівчата присвячували цю дату рукоділлю. Працювати сідали біля вікна, оскільки через великий сніговий покрив у хаті було світло. Незаміжні дівчата в цей день вишивали весільний рушник і ткали собі весільний наряд на майбутнє.
Мами в цю дату проводили обряд для міцного сну дитини. Якщо малюк погано спав, перевертався і плакав уві сні або довго засинав, над його колискою водили кадилом і промовляли: "Полуношниця, приходь в наш дім, ти з кадилом пограй, спати дитині не заважай".

Що не можна робити 23 грудня
У цей день не можна їсти цитрусові і давати їх дитині.
23 грудня заборонено брехати, розпускати плітки, обманювати інших людей і привласнювати собі чужі заслуги. За давніми прикметами, брехня, сказана 23 грудня, обов'язково розкриється з ганьбою.
Прикмети погоди 23 грудня
Якщо сороки ховаються під дах або в шпаківню, то скоро похолодає.
Білі хмари пливуть по небу - до морозів, сірі - до теплої і мокрої погоди, а якщо небо блакитне, то будуть дути сильні вітри.
Багато снігу в цю дату випало - до хорошого врожаю в наступному році.
Категорія : Релігія


Залишити Коментар