Яке свято відзначають 15 січня (прикмети і заборони)

січня 15 / 2022

15 січня православні в Україні відзначають пам’ять святителя Сильвестра, а також сьомий день Різдвяних святок. У народному календарі ця дата відома як День Сильвестра, або Куряче свято.

Свої іменини святкують Серафим, Сільвестр, Уляна, Сергій. А за прикметами судять про погоду найближчими днями. Що можна і що не можна робити цього дня, читайте у матеріалі.

День пам’яті святителя Сильвестра
Святий Сильвестр, папа римський – один із перших святих, прославлений у лику святителів, а не мучеників, хоча жив під час жорстоких гонінь на християн за часів імператора Діоклетіана.


Коли до влади прийшов імператор Костянтин, який визнав християнську релігію, Сильвестр став єпископом. Існує легенда, згідно з якою Костянтин сам був язичником і переслідував християн, але незабаром захворів на проказу і дивом одужав після того, як Сильвестр охрестив його.

У народі 15 січня називали День Сильвестра, або Куряче свято. У селах чистили курники і обкурювали їх, щоб захистити птахів від хвороб та злих духів.

Що не можна робити 15 січня
Згідно з народними повір’ями, 15 січня не можна їсти м’ясо, особливо птиці (щоб щастя не вилетіло з дому), сваритися, вести судові позови, а також стригти волосся.

Прикмети 15 січня
Снігова буря – за кілька днів вдарять морози.
Півень рано співає – до відлиги.
Місяць яскраво світить і має гострі роги – до вітряної погоди.
Категорія : Релігія


Залишити Коментар